Читај ми

ГРАД, ПОЛИЦИЈА И ЖАНДАРМЕРИЈА НА ЗАЈЕДНИЧКОМ ЗАДАТКУ ЗА ДОБРОБИТ СВИХ ГРАЂАНА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је заједно са директором Полиције Милорадом Вељовићем, командантом Жандармерије Миленком Божовићем, начелником Полицијске управе Београд Веселином Милићем, начелником Полицијске управе Нови Сад Стеваном Крстићем, директором Управе царина у Министарству финансија Милошем Томићем и директором ЗИГ Гораном Вишњићем обишао одред Жандармерије у Новом Саду. Циљ обиласка био је давање подршке локалне самоуправе целокупном деловању Полиције и Жандармерије, као и јачање сарадње Полицијске управе са Жандармеријом и развој будуће сарадње тих организационих јединица Дирекције полиције МУП.

Том приликом, градоначелник је обишао радове које под надзором ЈП Завод за изградњу града спроводи ЈКП Пут у кругу жандармеријског центра за обуку на Клиси на спортском терену за мали фудбал који је био у веома лошем стању. Радови на санацији фудбалског терена димензија 48х7 метара, које финансира Град у износу од 6,5 милиона динара, подразумевају рушење постојећег асфалта, комплетно пресвлачење новим асфалтним слојем, као и изградњу нове трим стазе у дужини од 700 метара.

- Oво је само један сегмент сарадње локалне самуправе и одреда Жандармерије, а могу да најавим да смо приликом обиласка ових радова у договору са Заводом за изградњу града и ЈКП Пут договорили да у наредној буџетској години предвидимо средства за додатне радове у овом објекту како бисмо Жандармерији обезбедили што квалитеније услове рада. Такође, у току је спровођење јавне набавке за 16 возила које ће добити Полицијска управа у Новом Саду на коришћење, што нас истиче као локалну самоуправу која изузено брине о давању подршке и о стварању повољних услова за рад полиције. Неспорно је да се безбедност у граду побољшала, иако се неминовно дешавају нежељени догађаји, али је од велике важности деловање полиције и жандармерије које заједнички доприносе побољшању безбедности у граду. Велико ми је задовољство што је данас директор Полиције окупио начелнике Полицијских управа у Београду и Новом Саду, јер то представља јачање сарадње две највеће Полицијске управе у Србији и неопходна је да бисмо и ми добили организационе јединице полиције као што има Београд, а у сразмери која одговара величини нашег града – рекао је градоначелник Вучевић.

Директор Полиције Милорад Вељовић рекао је да се овом акцијом показује на прави начин како локална самоуправа, полиција и жандармерија могу заједно да сарађују на добробит свих грађана Новог Сада и шире.

- Желимо да покажемо грађанима да заједнички интерес локалне самоуправе и дирекције Полиције МУП јесте безбедност свих Новосађана. Ми смо данас разговарали у вези са формирањем заједничких патрола Жандармерије и Полицијске управе у Новом Саду, које ће се бавити безбедношћу свих грађана и бринути о јавном реду и миру. Дневно је агажовано 24 жандарма који ће патролирати по улицама Новг Сада, заједно са полицајцима опште надлежности. Познато је да систематизација која је важећа у ПУ у Новом Саду не задовољава потребе са безбедносног аспекта по питању броја ангажованих људи. Новом Саду фали преко 250 полицајаца. Међутим, тренутно се на курсу за полицајце за Нови Сад налази 368 људи, што је преко сто људи више од броја прописаног систематизацијом. То је управо разлог због којег смо размишљали да вршимо измену систематизације, јер желимо да Нови Сад добије још више полиције. За пола године, а највише за годину дана Нови Сад ће имати још најмање 350 полицајаца – рекао је Милорад Вељовић.

Начелник Полицијске управе Београд Веселин Милић и начелник Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстић сложили су се да је њихова дужност да се постарају да инцидената буде што мање, а да ће сарадња између Полиције и Жандармерије, сигурно имати позитивне ефекте. Они су истакли да ће размена искустава и конкретни договори по питању реорганизације и модернизације односа допринети амбијенту стабилнијег реда и мира, као и смањењу броја кривичних дела.

Нови Сад, 18. новембар 2013. године