Читај ми

ГРАД ПОДРЖАВА МЛАДЕ ИНОВАТОРЕ

Ученици ОШ ''Ђура Јакшић'' из Каћа Гојко Панић и Дарко Бирач представили су градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу свој изум, робота ’’Finch’’ са којим су освојили прво место на такмичењу у Америци. Робот је намењен слепим и слабовидим особама, а функције су му сличне псу водичу.

- Он на софтверу има сирену која може да емитује звуке, и када наиђе на препреку заустави се и нађе најбољи начин за превазилажење, о чему обавештава корисника. Зауставља се помоћу сензора за препреке, такође има сензоре за светлост, за температуру, а служи и за едукацију, јер одговара на питања помоћу базе знања коју смо му уградили. Спремамо се за такмичење у Женеви и надамо се да ћемо освојити још неку награду – рекли су Дарко и Гојко.

Средства за пут у Женеву обезбедио је Град Нови Сад путем Управе за образовање, али свој допринос су дали и градоначелник, заменик градоначелника и члан Градског већа за образовање од својих личних доходака.

- Дошао сам да изразим дивљење за све оно што су Гојко и Дарко урадили у оквиру овог пројекта. Међутим није то само појединачан пројекат већ својеврсан доказ да имамо сјајну децу у школама у свим деловима нашег града. Најмање што смо могли да урадимо јесте да обезбедимо средства да ученици оду на Међународни сајам иновација у Швајцарску. Прикључиле су нам се и поједине друштвено-одговорне компаније, тако да ученици могу да се фокусирају само на свој рад, без оптерећивања било чим другим, али ни коначним резултатом. Поносан сам на сву нашу децу и треба да заједно с њима уживамо, а оне посебно талентоване морамо увек подржати. Величина ових момака исказује се и у томе што су пројекат наменили оним особама којима је потребна посебна пажња у свакодневном животу- истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Директорица ОШ ''Ђура Јакшић'' Верица Летић захвалила се Граду и градоначелнику што су препознали значај рада младих иноватора и пружили им подршку, и изразила наду да ће пројект остварити добре резултате и на такмишењу у Женеви. Професор информатике и рачунарства, ментор Дарка и Гојка, Јасмина Јерковић изјавила је да се са великим ентузијазмом припремају за нове подухвате и изразила посебну захвалност појединим инжењерима који су им много помогли у проналажењу делова за робота којих нема на нашем тржишту.

Нови Сад, 29. фебруар 2016. године