Читај ми

ГРАД ПОДРЖАВА 233 ПРОЈЕКТА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Завршен је Јавни конкурс за избор пројеката у култури, као и пројеката уметничких, стручних и научних истраживања у култури Новог Сада који се суфинансирају из буџета Града. Тим поводом, на конференцији у Градској кући новинарима су се обратили члан Градског већа за културу Вања Вученовић и саветница градоначелника задужена за област културе Тијана Делић.

- Резултати конкурса јасно показују да је кључни критеријум био квалитет самих пројеката. Сигуран сам да ће 233 подржаних пројеката чији су носиоци престижне културне установе, али и независна удружења допринети квалитетнијој културној понуди Новог Сада, као и стицању титуле Европска престоница културе 2021. године  - изјавио је Вања Вученовић и додао- Желео бих да се захвалим Комисији за спровођење поступка Јавног конкурса и Градској управи за културу које су свом послу приступиле са великом озбиљношћу и ефикасношћу и тако показале одговорност према буџету и свим грађанима Новог Сада.

Пријаве на Јавни конкурс за доделу средстава из буџета Града Новог Сада за 2015. годину, за пројекте из области културе, у предвиђеном року поднело је 370 носилаца са 593 пројекта, за чије финансирање потражују од Града преко 396 милиона динара. Након извршеног увида и процене пристиглих  пројеката на Конкурс, Комисија је за 2015. годину определила средства, дотације из буџета Града Новог Сада за 189 носилаца пројеката, у укупном износу од 135.200.000,00 динара. Према речима председнице Комисије Тијане Делић овим избором Град је начинио заокрет у културној политици који даје приоритет јасно дефинисаном културном квалитету и транспарентности.

-По први пут, резултати конкурса познати су већ почетком априла. Тиме показујемо да је Нови Сад град културе који се према својим вредностима односи са поштовањем, како и доликује- истакла је Тијана Делић.

Конференцији за новинаре присуствовали су и представници институција и организација које су учествовале на конкурсу: потпредседник Матице српске Бранко Бешлин, управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић, представник Студентског културног центра Здравко Вулин, представник Удружења Ново културно Насеље Марко Јозић и организатор Концерта године Обрад Шкрбић. Они су похвалили однос Града према култури, који се не огледа само у суфинансирању пројеката, већ и у другим видовима подршке. Управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић указао је на добру сарадњу са представницима Града и изразио наду да ће се она наставити.

-Град препознаје значај позоришне уметности која представља огледало времена и друштва. Ову уметност несебично приказујемо свим грађанима Новог Сада, Србије, али и у иностранству и тако представљамо наш град. Потрудићемо се да и у будуће доприносимо томе да Нови Сад буде  Српска Атина, без обзира на све околности – рекао је Милосављевић.

Представник Студентског културног центра Здравко Вулин је указао на напредак у спровођењу културне политике Града и истакао да је најважније одредити универзалне критеријуме који би дефинисали шта може да представља културни пројекат, како би се спречиле грешке у селекцији.

Нови Сад, 6. април 2015. године