Читај ми

ГРАД ПО МЕРИ СВИХ ГРАЂАНА

На конференцији за новинаре у Градској кући представљен je Нацрт стратегије приступачности Града Новог Сада за период од 2012. до 2018. године, а о тој теми говорили су градоначелник Новог Сада Игор Павличић, чланица Градског већа и председница Tима за приступачност проф. др Сања Стојановић и координатор тима мр Миодраг Почуч.

- Приступачност треба да осигура остваривање људских права у демократичној средини у којој неће бити никаквих препрека, почевши од материјалних па до суштинских. Приступачност мора бити гарантована у свим виталним областима живота као што су здравство, образовање, привреда, култура и спорт. Захваљујем се члановима Тима који су предано радили, и Нацрт стратегије је објављен на сајту Града Новог Сада, а тај документ требало би да буде усвојен на Скупштини града – истакао је градоначелник Павличић и изразио задовољство што је Нови Сад први град у Србији који је сачинио овај важан документ.

- До сада се на решавању проблема уклањања баријера годинама радило појединачним акцијама, а ово је први пут да се системски бавимо том тематиком. У тиму који је израдио стратегију су стручна лица и непосредно заинтерсована лица, а Стратегија није обухватила само проблеме особа са инвалидиетом него и старијих суграђана, многочланих породица, односно свих грађана. Када Скупштина усвоји Стратегију, из ње ће произаћи акциони планови који ће дефинисати тачне обавезе и дужности компанија, предузећа, установа на осигурању приступачности- нагласила је проф. др Сања Стојановић.

Према речима Миодрага Почуча у Новом Саду је постојала политичка воља за решавање проблема што је омогућило саму израду стартегије која је конципирана тако да покрије три основне секторске групе, а то су јавне површине и јавни превоз, објекти намењени за јавно коришћење и информације, комуникације и услуге. Унапређење квалитета живота свих грађана и грађанки, кроз системски приступ у стварању приступачног окружења, један је од основних циљева постојања Тима за приступачност Града Новог Сада, који је позвао све заинтересоване грађане да прочитају стратегију и дају своје примедбе и сугестије, како би на Скупштини био усвојен што обухватнији документ.


Нови Сад, 14. март 2012. године