Читај ми

ГРАД ОБЕЗБЕДИО ТЕСТОВЕ ЗА БРЗО ОТКРИВАЊЕ УЗРОЧНИКА АКУТНИХ РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА КОД ДЕЦЕ

У току пандемије COVID 19 и актуелног епидемијског таласа, а формирањем школских колектива, повећана је учесталост оболевања од акутних респираторних инфекција, и код деце узраста до 14 година. У циљу праћења епидемиолошке ситуације и унапређења надзора у овим узрастима, у Новом Саду, из буџета Града издвојено је 20 милиона динара за набавку брзих комбинованих тестова за детекцију Инфлуенце А, Инфлуенце Б, Респираторног синцицијалног вируса (РСВ) и САРС ЦоВ2. Ови тестови омогућиће да изабрани, искусни педијатри Дома здравља „Нови Сад“ у својим ординацијама могу брзо и лако да утврде узрочнике акутних респираторних инфекција код деце узраста до 14 година и да их сходно резултатима тестирања правовремено лече.

Набавка осам хиљада тестова биће спроведена у оквиру пројекта „Подршка епидемиолошком надзору над акутним респираторним инфекцијама у Граду Новом Саду у сезони 2021/2022 година“ који реализује Институт за јавно здравље Војводине, у периоду од октобра 2021. до марта 2022. године.

- Пројекат се реализује на основу наредбе Градског штаба за ванредне ситуације, а у циљу правовременог информисања грађана, правовременог реаговања и предлагања мера. Поред новог вируса Kорона који доминантно кружи у популацији одраслих, за очекивати је његово брже преношење и код деце, а због поновног формирања дечјих колектива и појаву акутних респираторних инфекција изазваних другим узрочницима. Ови тестови омогућиће да педијатри, за неколико минута утврде етиолошке структуре вирусних узрочника код деце, а самим тим и брже и квалитетније одлучивање при избору одговарајуће терапије. Такође, тестови ће омогућити боље праћење учесталости оболевања од одређених узрочника заразних болести код деце у Новом Саду и правовремену детекцију присуства вируса грипа и САРС ЦоВ2 у сезони 2021/22. Нови Сад је једини град у Србији који је набавио ове тестове и то је још један показатељ да континуирано радимо на унапређењу здравствене заштите свих наших суграђана  - изјавио је Драган Стајић.

Нови Сад, 4. октобар 2021. године