Читај ми

ГРАД НОВИ САД УШАО У ПОРОДИЦУ „ЗЕЛЕНИХ ГРАДОВА“ И СА ЕБРД СКЛОПИО ДОГОВОР ЗА ОБНОВУ „СПЕНСА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директорка за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој Зузана Харгитаи потписали су Писмо о намерама којим се исказује обострана заинтересованост за сарадњу између Града Новог Сада и Европске банке за обнову и развој, у погледу обезбеђивања финансирања Града и/или „ESCO“ компаније за обнављање енергетске ефикасности Спортског и пословног центра „Војводина“. Наиме, ЕБРД је пристала да финансира и управља консултантским услугама за подршку СПЕНС-у у ажурирању извршене процене капиталних инвестиција и развоју студије изводљивости разрађујући у више детаља различите могућности енергетске ефикасности, као и обнове у циљу уштеде воде, те процени најефикаснијег механизма финансирања за подршку обнављања СПЕНС-а. По завршетку консултантског задатка, Град ће наставити разговоре са ЕБРД-ом, како би обезбедио финансирање у сврху имплементације пројекта.

Градоначелник је том приликом потписаo и Потврду посвећености Града за израду Акционог плана „Зелени град“ упућену Европској банци за обнову и развој. Тиме je Град Нови Сад потврдио интересовање да изради тај Акциони план, а као део обавеза Града, биће покренут инвестициони пројекат у једној од следећих области: зграде са ниским нивоом угљеника и климатском отпорношћу, вода и отпадне воде, чврсти отпад, градски превоз, комунални енергетски системи (даљинско грејање/хлађење), улична расвета и инфраструктура обновљивих извора енергије.

- После две године састанака са представницима ЕБРД, крећемо у конкретизацију предмета разговора које смо водили са њима, у неколико сегмената. Два уводна документа су данас потписана, за „Зелени град“ и „СПЕНС“, али постоји и трећи правни посао који ћемо заједно радити. Поносни смо што данас улазимо у заједницу „Зелених градова“ и захваљујући ЕБРД добијамо грант у вредности од 300 000 евра за израду акционог плана. У свету је, са Новим Садом, тренутно 30 градова који су део те заједнице. Ради се о акционом плану који ће нам показати шта и како треба да чинимо да Град буде еколошки уређенији, а он ће покривати све најосетљивије области из сегмента заштите животне средине. Други документ који смо данас потписали, је везан за концепт „Зелених градова“ и ради се о томе да  крећемо у израду обједињеног пројекта за реконструцкцију СПЕНС-а. Стручњаци из ЕБРД ће оценити који је то финансијски аранжман најбољи за Град Нови Сад, у погледу обнове или замене фасадног омотача тог објекта, обнове крова, степеништа, али и унутрашњих простора као што су велика и мала дворана, базени итд. До почетка октобра ћемо добити јасну слику шта ћемо да радимо даље са СПЕНС-ом и онда ћемо фазно доносити одлуке о томе које процесе прве да реализујемо. Груба процена је да целокупна обнова може да кошта и до 4,5 милијарди динара, а наша идеја је да СПЕНС тако реконструишемо, да он добије нових 40 година виталности. Верујем да ћемо већ на пролеће наредне године моћи да видимо прве радове на његовој реконструкцији. Дакле, не рушимо ништа, него све обнављамо и чувамо, а све то што радимо око СПЕНС-а произлази из концепта „Зелених градова“ - рекао је Милош Вучевић и захвалио се на одличној сарадњи представницима ЕБРД.

Градоначелник је додао и да Град заједно са ЕБРД ради на куповини још 30 нових аутобуса, на природни гас, чиме се такође води рачуна, не само о безбедности и квалитету превоза Новосађана, већ и о заштити животне средине. Он је нагласио и да ће Нови Сад као део породице „Зелених градова“ већ у октобру или новембру кренути у озелењавање града, као и пошумљавање, заједно са консултантима са Пољопривредног факултета.

Директорка за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој Зузана Харгитаи је истакла да је током сарадње са градоначелником Вучевићем спознала да он, као лидер који има јасну визију развоја града и који је посвећен инвестицијама, истиче управо обнову СПЕНС-а као један од приоритетних заједничких пројеката.

- Изузетно ми је драго што сведочимо конкретним корацима градске управе Новог Сада која  је исказала посвећеност према „зеленој будућности“. Новом Саду желим добродошлицу у породицу „Зелених градова“ и да увек буде посвећен имплементацији стратегије заштите животне средине. Драго нам је што ћемо заједно радити и на набавци 30 нових возила за градско саобраћајно предузеће, а могу да најавим и да ћемо са градском топланом радити студију о томе како би ЈКП „Новосадска топлана“ могло да искористи обновљиве изворе енергије – рекла је Зузана Харгитаи.

Нови Сад, 23. август 2019. године