Читај ми

ГРАД НОВИ САД ПОМАЖЕ МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

У Мастер центру Новосадског сајма отворена је друга конференција „Пољопривредник нове генерације“ у организацији истоименог удружења са циљем да се пољопривредници из целе Србије на једном месту информишу и упознају са новим трендовима у аграру. На отварању ове едукативне, аграрне конференције присутнима се обратио и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић који је присутне упознао са конкурсима које спроводи Град Нови Сад, а тичу се унапређења пољопривредне производње.

- Драго ми је што међу младим пољопривредницима који ће данас добити титулу „Пољопривредник нове генерације“ има и оних који су са територије града Новог Сада. Град из године у годину повећава средства намењена за Програм пољопривредне политике и политике руралног развоја. Од 2019. године, кроз овај Програм,  кренули смо са подршком младим пољопривредницима. До сада, око 100 младих, до 40 година, добило је бесповратне субвенције у износу око милион динара. Овом мером смо подстицали пољопривредна газдинства са територије Града, чији су носиоци млађи од 40 година, да унапређују примарну пољопривредну производњу у секторима који су конкурентни на међународном тржишту - повртарство, воћарство и виноградарство. Драго ми је што су уз подршку Града млади пољопривредници унапредили процес производње, повећали продуктивност и конкурентност, али и технолошки оспособили своја газдинства у складу са стандардима – рекао је Радојевић.

Конференцији су присуствовали и представници Покрајинске и Републичке владе, државних фондова као и 20 аграрних компанија. Присутнима се том приликом обратила и државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић.

-Издвајања за аграрни буџет су веома значајна и велика и, у односу на све претходне године, бележе повећање. Буџет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за наредну годину износи 80 милијарди динара. Веома битно за пољопривреднике је то што је од укупних буџетских средстава надлежног министарства 87% намењено субвенцијама и подстицајима. Млади пољопривредници су категорија на коју министарство обраћа посебну пажњу и они имају предност приликом бодовања и рангирања на конкурсима – истакла је Милица Ђурђевић.

Ласкаву титулу „Пољопривредник нове генерације“ понело је десет младих пољопривредника који су претходно морали да испуне одређене услове, да су високо образовани, млађи од 40 година и да имају значајне инвестиције на свом газдинству.

Нови Сад, 21. децембар 2022. године