Читај ми

ГРАД НОВИ САД И УСАИД ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О ДАВАЊУ ОБВЕЗНИЧКИХ ГАРАНЦИЈА ЗА ПРВЕ МУНИЦИПАЛНЕ ОБВЕЗНИЦЕ У СРБИЈИ

Град Нови Сад и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) потписали су споразум о давању обвезничких гаранција за издавање муниципалних обвезница у вредности од 35 милиона евра чиме ће град прикупити средства за реализацију различитих пројекта. Споразум су потписали градоначелник Новог Сада Игор Павличић и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик. Потписивању су присуствовали и директор дирекције Уникредит банке за пословање на финансијском тржишту Ћира Јовановић и помоћник генералног секретара Самосталне конференције градова и општина за финансије, као и представници Града Новог Сада.

- Сведоци смо почетка примене потпуно новог начина управљања финансијама у Новом Саду. Захваљујући великој подршци и одличној пословној сарадњи са УСАИД-ом, Уникредит банком, и Сталном конференцијом градова и општина, наш град ће од сада бити у много бољој позицији да финансира капиталне пројекате, као и да привлачи стране инвестиције чиме ћемо убрзати развој и омогућити квалитетнији живот грађана Новог Сада. Драго ми је да је изменом Закона о јавном дугу, омогућено да од сада и заинтересовани грађани купују муниципалне акције и дају већи допринос том пројекту. - рекао је градоначелник Игор Павличић и додао да ће се средства добијена овим путем усмерити ка изградњи четврте, најзахтевније фазе Булевара Европе и пројектима изградње канализације, кao и да је град по основу те јавне набавке уштедео око 4,5 милиона евра.

Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик обратила се након церемоније потписивања споразума и рекла да то потписивање обележава не само имплементацију споразума о давању обвезничких гаранција потписаног између града Новог Сада и УСАИД-а, већ и издавање прве муниципалне обвезнице у Србији и почетак новог доба у области финансија општина.

Ово је први пут да нека општина у Србији прикупља средства на тржишту капитала, чиме се покреће тржиште муниципалних обвезница у Србији. Како остали градови буду пратили пример Новог Сада, тако ће се повећати конкуренција, трошкови ће се смањити, а капитални инвестициони пројекти који служе дугорочним развојним потребама требало би да се убрзају на локалном нивоу.

Нови Сад, 20. октобар 2011. године