Читај ми

ГРАД НОВИ САД И ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЗБЕДИО БЕСПЛАТНЕ ХПВ ВАКЦИНЕ

Обољења изазвана хуманим папилома вирусима (ХПВ) сврставају се у групу приоритетних здравствених проблема, а Град Нови Сад једина је локална самоуправа у Србији која већ другу годину за редом обезбеђује средства за бесплатну вакцинацију деце, узраста од 12 до 18 година против ХПВ инфекција

Пројекат „Препоручена имунизација против ХПВ инфекције деце школског узраста у Новом Саду“ реализује Институт за јавно здравље Војводине, а Град је из буџета издвојио близу 15 милиона динара за имунизацију око 650 деце које имају изабраног педијатра у Дому здравља „Нови Сад“.

Према речима члана Градског већа за здравство др Драгана Стајића пројекат је изузетно важан и зато је на градском Јавном конкурсу за реализацију пројеката у области пронаталитетне популационе политике изабран, а средства увећана у односу на прошлу годину када су Министарство за демографију и популациону политику и Град Нови Сад за имунизацију ХПВ вакцином обезбедили 10 милиона динара.

- Превенција хуманог папилома вируса је јако значајна јер је овај вирус међу главним узрочницима рака грлића материце и других карцинома. У нашој земљи годишње од те опаке болести оболи и до 1500 жена а умре чак 600. У циљу превенције ове болести Светска здравствена организација препоручује вакцинацију и то је најважнија ствар коју родитељи могу да учине за своју децу. Нажалост, у нашој земљи ова вакцина је препоручена али не и обавезна, а цена вакцине је таква да није свима доступна. Зато сам изузетно поносан што Град Нови Сад  једини у Србији већ другу годину за редом омогућава бесплатну вакцинацију. То је наш конкретан одговор у борби против рака грлића материце и решење за најчешћи узрок смрти код жена - изјавио је Драган Стајић и позвао родитеље девојчица и дечака са територије Града Новог Сада да се детаљније информишу и вакцинишу своју децу у амбулантама Дома здравља „Нови Сад“.

Нови Сад, 23. септембар 2021. године