Читај ми

ФРУШКА ГОРА ДОБИЛА НАЈДУЖУ ТРИМ СТАЗУ У СРБИЈИ

Нова трим стаза на Фрушкој гори, дужине 5,5 километара представљена је данас на Иришком Венцу, преко пута Информативног центра ЈП „Национални парк Фрушка гора“ где стаза почиње. Догађају су присуствовали бројни спортисти, представници Српског атлетског савеза, директор ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радослав Крунић и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин. Он се захвалио представницима Српског атлетског савеза и ЈП „Национални парк Фрушка гора“ на иницијативи и сарадњи приликом реализације тог пројекта.

-Веома ми је драго што смо данас богатији за још један спортски и рекреативни садржај и што се најдужа трим стаза у Србији налази баш овде. Познато је колико Новосађани воле Фрушку гору, али не само они већ и бројни љубитељи природе из целе Србије и сигуран сам да ће од сада радо пешачити баш на овој стази дуж које се налазе бројни садржаји који ће употпунити њихову рекреацију. Осим за  рекреацију, стаза је пригодна и за одржавање спортских такмичења као што је крос или такмичење у планинском трчању које ће се убудуће баш овде организовати – изјавио је Огњен Цвјетићанин и позвао Новосађане да искористе лепо време и већ овог викенда прошетају по новој стази.

Трим стаза са стартом на Иришком Венцу, преко пута Информативног центра ЈП „Национални парк Фрушка гора“ је кружног типа, укупне дужине 5,5 километара. Постоји могућност да се скрати стаза, односно изграђена је инфраструктура у форми мањег круга дужине 3,3 километара. Стаза је смештена између стабала у оквиру шуме, има неправилан облик са много кривина и успона, а уз стазу се налазе и едукативне табле са информацијама о знаменитостима и карактеристикама Националног парка, као и 17 справа за вежбање на отвореном.

Према речима директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радослава Крунића стаза је изграђена од природних материјала, водећи рачуна о очувању природе, тако да ни једно дрво у те сврхе није посечено.

- Подлога је урађена од природног камена туцаника, за дренажу и ефикасно одвођење воде након кише стављен је слој од песка, а завршни слој је дрвени малч, оивичен дрвеним полу облицама који има посебну улогу приликом ходања или трчања стазом, јер та подлога доприноси мањем оптерећењу колена, у односу на чврсте подлоге – рекао је Радослав Крунић.

Нови Сад, 26. март 2022. године