Читај ми

ФОРМИРАЊЕ ЗДРАВИХ НАВИКА И СВЕСТИ О ПРАВИЛНОЈ ИСХРАНИ КОД ДЕЦЕ

У оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране" члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић присуствовао је демонстрацији припреме оброка по принципима правилне исхране у ОШ "Коста Трифковић".

- Град Нови Сад годинама подржава ову акцију, а  посредством Управе за социјалну заштиту обезбеђује средства за исхрану око 8000 социјално угрожене деце у основним школама са територије Града. Правилна исхрана је најбољи вид превенције метаболичких болести, укључујући и гојазност која изазива друге поремећаје - изјавио је прим. др Петар Новаковић и додао да је осим припреме здравих оброка веома важно да школе задовољавају и друге, хигијенске услове како би деца могла да се здраво и безбедно хране.

Храну су припремали студенти гастрономије департмана за географију, туризам и угоститељство Природно-математичког факултета заједно са ученицима ОШ "Коста Трифковић" по рецептури лекара, специјалиста хигијене из Института за јавно здравље Војводине. Према речима професора Природно - математичког факултета Драгана Тешановића здрава исхрана и брига о здрављу је светски тренд у гастрономији, а будући да се прехрамбене навике код деце формирају до 6 године живота, овакве активности имају велики друштвени значај.

Нови Сад, 30. октобар 2012. године