Читај ми

ФОРМАЛНО УСПОСТАВЉЕНА ПРИЈАТЕЉСКА САРАДЊА ИЗМЕЂУ НОВОГ САДА И РИЈЕКЕ

 

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и градоначелник Ријеке Војко Оберснел потписали су Писмо о намерама, односно иницијативу за формално успостављање пријатељске сарадње између два Града. Градоначелник Павличић нагласио је да је интензивна културна сарадња, коју већ осам година неформално негују 'Стеријино позорје' и 'Фестивал малих сцена Ријека', Српско народно позориште Нови Сад и 'Хрватско народно казалиште Ивана пл.Зајца Ријека', Музеј Града Новог Сада и 'Музеј Града Ријеке', дала подстицај за проширивање сарадње и на друга подручја.

- Сматрали смо да и због сличности наша два града односе треба да успоставимо на виши ниво. У прилог томе говори да су оба града отворене мултикултуралне средине, сличне по менталитету људи који живе у њима, а посебан разлог за ову иницијативу је свакако чињеница да хрватска мањина живи у Новом Саду, а српска у Ријеци и Приморско - горанској жупанији – оценио је градоначелник Павличић.

Градоначелник Ријеке рекао је да му је изузетно задовољство што је посета Новом Саду повдом прославе Дана града била прилика и да се потпише оваква иницијатива.

- На основама толеранције и мултикултуралности које су карактеристика двају градова можемо градити даљу сарадњу, и већ данас смо говорили о сарадњи између свеучилишта која ће ближе повезати младе људе – истакао је Оберснел.

Град Нови Сад и Град Ријека проценили су да постоје објективне могућности за продубљивање сарадње на обострану корист, у подручјима везаним за развој цивилног друштва, с нагласком на равноправност свих националних заједница, у развоју урбаног туризма, културних и спортских манифестација, и посебно у сарадњи међу универзитетима, с циљем да се у скоријој будућности успостави чвршћа пријатељска веза. Иницијативу за успостављање формалне пријатељске сарадње два града, утемељену на досадашњој прекограничној сарадњи, стеченим познанствима и пријатељству, подржава и Вијеће српске националне мањине Града Ријеке.

Уверени у значај међународне сарадње у свеопштем развоју, као и у вредност размене искустава и бољег међусобног упознавања људи из разних крајева света, посебно Европе, градоначелник Града Новог Сада и градоначелник Града Ријеке, потписивањем ове иницијативе, дају свој допринос у стварању позитивне климе за успостављање и одржање мира у Европи и свету и подстицај даљем напретку својих заједница.

Нови Сад, 2. фебруар 2011. године