Читај ми

ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА ДОБИО ПРИЗНАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

Заменик градоначелника Новог Сада доц. др Синиша Севић, заједно са чланом Градског већа за културу Владимиром Копицлом присуствовао је конференцији за новинаре на којој је најављен 12. Фестивал уличних свирача.

- Фестивал уличних свирача има дугу традицију у Новом Саду. Окупљајући уметнике са различитих континената он доприноси фестивалском карактеру и репутацији Новог Сада. Он јача бренд града као места за развој слободних идеја, креативности и стваралаштва који је отворен за људе из целог света - изјавио је доц. др Синиша Севић и додао да је Град Нови Сад свих дванаест година подржавао Фестивал уличних свирача у Новом Саду и да ће наставити да га подржава и у будућности.

Према речима Натали Бељански из Уметничке асоцијације "Inbox" Фестивал уличних свирача је учествовао на конкурсу Европске комисије и у конкуренцији од 280 пројеката ушао у круг одабраних 14, и тако стекао статус Европског фестивала. Ова традиционална културно - забавна манифестација је први догађај тог типа у Србији чији је пројекат усвојен на конкурсу "Европски културни фестивали" и биће реализован короз програм "Култура 2007 - 2013".

- Велико ми је задовољство што је ова иницијатива препозната од стране једне озбиљне институције, каква је Европска комисија. Ово признање је најбоља потврда да су манифестације које се последњих десет година одржавају у Новом Саду достигле одређену врсту зрелости и да њихови организатори на пољу међународне сарадње постижу добре резултате. Овај фестивал има изузетне иностране партнере и сигурно да је та размена искустава, вредности и програма допринела оваквом резултату - изјавио је Владимир Копицл и додао да ће Градска управа за културу наставити да програмски и финансијски подржава овај и друге новосадске фестивале, а у сусрет кандидовању Новог Сада за Европску престоницу културе 2020.

Овогодишњи Фестивал уличних свирача имаће хуманитарни карактер. У периоду од 6-9. септембра, на 10 локација у центру Новог Сада наступиће преко 100 врхунских уметника уличног свирања из читаве Европе а главне звезде биће интернационални састав Playing for Change из Сједињених Америчких Држава, који ће отворити манифестацију великим концертом на Тргу слободе.

Нови Сад, 19. јул 2012. године