Читај ми

ЕВРОПСКИ КОМЕСАР ПОСЕТИО НОВИ САД И ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ЖЕЖЕЉЕВОГ МОСТА

Европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан посетио је Нови Сад, а на Петроварадинској тврђави дочекали су га градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић. Након тога домаћини са гостом, а у присуству министарке саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и министра за енергетику и рударство Александра Антића, обишли су припремне радове на изградњи приступних путева Жежељевом мосту.

- Од извођача смо чули да је веома известан завршетак главне фазе радова до краја новембра када ће бити пуштен у оптицај железнички саобраћај. Обновљена је грађевиснка дозвола за изградњу приступних саобраћајница која почиње у наредних десет дана, а трајаће и након отварања моста за железнички саобраћај – истакао је Игор Мировић.

За рачун Владе Републике Србије инвеститор изградње Жежељевог моста је а.д. „Железнице Србије“, а изградњу заједнички финансирају Комисија ЕУ у Србији, АП Војводина и Град Нови Сад. Изградња моста је у завршној фази припрема за подизање лукова ка главном стубу на Дунаву, а градоначелник Милош Вучевић оценио је да је напредак у изградњи моста сада већ очигледан, као и да Новосађани са нестрпљењем очекују коначни завршетак тог пројекта.

- Овај мост је важан за Нови Сад, Војводину и Србију, али и за регију, јер је то кључна тачка која повезује две обале реке Дунав, једне од артерија Европе. Зато су потпуно оправдани разлози за овај пројекат који је вредан око 50 милиона евра. Та инвестиција служиће бољој повезаности у региону, а то је један од главних циљева наше политике како би допринели даљем снажењу економије и унапређивању пословања. Завршетак изградње моста долази у правом тренутку јер ће Нови Сад 2019. године бити Омладинска престоница Европе, а 2021. Европска престоница културе, па то носи снажну симболику повезивања људи читаве Европе – изјавио је Јоханес Хан.

Према речима Зоране Михајловић када је пре три године формирано Министарство саобраћаја и инфраструктуре затечен је потпун застој у радовима, лош идејни пројекат, није било новца, а проблеми у кореспонденцији са тадашњом Покрајинском владом су били многобројни.

- Све проблеме смо отклонили добром сарадњом укључених актера. Надам се да ћемо у августу пешке прећи мост, а да у новембру можемо очекивати железнички саобраћај. Све што будемо предузимали заједно, и у сарадњи са ЕУ биће урађено брзо и ефикасно јер нема више времена за губљење – закључила је Зорана Михајловић.

Европска унија је уложила 30,3 милиона евра у изградњу моста, као и додатних 4,1 милиона за изградњу приступних саобраћајница која ће почети наредних дана, а од стране Града Новог Сада до сада је исплаћено око 4 милиона евра.

Нови Сад, 8. јун 2017. године