Читај ми

„ДУЖИЈАНЦА“ У НОВОМ САДУ

Недеља, 24. јул 2022. године

10.00 часова (само за сниматеље и фоторепортере)
Жупна црква Имена Маријиног
12.00 часова – обраћања на бини
Трг Републике

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваће миси у Жупној цркви Имена Маријиног коју ће предводити београдски надбискуп и митрополит монсињор Станислав Хочевар, а поводом „Дужијанце“ - традиционалне манифестације којом се обележава завршетак жетве. Миси ће присуствовати и други бројни гости, представници покрајинских тела, Хрватске заједнице, државних структура Републике Србије и Републике Хрватске. Они ће након њеног завршетка, после 11 часова, кренути у шетњу Змај Јовином улицом до Трга Републике, где ће бити уприличен дефиле барјактара, рисара, фолклорних група, бандаша и банадашица у фијакеру,  и то од цркве до бине на Тргу Републике.

Церемонија предаје хлеба градоначелнику одвијаће се на бини, где ће се у подне он обратити присутнима, уз званичнике из Републике Хрватске и представнике Хрватске заједнице.

Дужијанца је прослава приређена у част завршетка жетелачких радова, која се у Суботици слави традиционално већ преко 100 година.  To je манифестација везана, пре свега, за обичаје Буњеваца Хрвата у Бачкој која сваке године окупља велики број гостију, и представља једну од најзначајнијих туристичких атракција на северу Војводине. Организатори манифестације су истакли као новину у односу на све протекле „Дужијанце“ то што ће она ове године бити уприличена у Новом Саду, као Европској престоници културе. У току три дана, биће презентован богат програм, као део понуде културног садржаја града, док ће централна прослава бити у Суботици.

Нови Сад, 23. јул 2022. године