Читај ми

ДУПЛО ВЕЋА ИЗДВАЈАЊА ИЗ БУЏЕТА ГРАДА НОВОГ САДА ЗА ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић уручили су Уговоре о међусобним правима и обавезама у реализацији одобрене субвенције за самозапошљавање жена. Бесповратну субвенцију у распону од 150 000 до 280 000 динара је, на основу Јавног позива за жене са територије Града Новог Сада објављеног у мају ове године, добило 50 жена са евиденције Националне службе за запошљавање. Градска управа за привреду је 2016. године први пут одобрила субвенције за самозапошљавање жена и тада је за ту намену издвојено пет милиона динара, док је 2017. године издвојено дупло више средстава – десет милиона динара.

- Приликом обележавања Међународног дана жена, обично кажемо да сваки дан треба да буде 8. март за жене. Данашњи дан у Новом Саду би могао да буде пример такве праксе и приступа. Потписали смо уговоре са педесет жена предузетница чиме су оне добиле средства за почетак приватног бизниса, а важно је истаћи да се не ради о кредитима или позајмицама, већ да су у питању бесповратна средства које Град даје суграђанкама за почетак посла. Сигуран сам да ће нам ове сјајне даме помоћи својим успешним пословањем да пунимо буџет и да смањимо незапосленост тиме што ће оне запошљавати још наших суграђана. Надам се да ће их бити још више следеће године и да ће конкурисати код Градске управе за привреду за отварање нових радних места. Нови Сад је у августу 2017. имао 3770 мање незапослених у односу на исти месец 2016. године, од чега су 2000 жене. То је конкретан резутат наше политике и онога за шта се као Град залажемо - рекао је градоначелник Милош Вучевић и истакао да су све жене добиле средства захваљујући свом умећу, квалитету апликације и бизнис плана и пожелео им, не само да се одрже на тржишту већ и да нараве искорак и превазиђу и своје највише циљеве.

На Јавни позив се пријавило 80 жена са евиденције Националне службе за запошљавање, а обавеза лица која су добила субвенцију, њих укупно 50, је да обављају делатност 12 месеци и да за то време редовно уплаћују порезе и доприносе. Регистроване делатности су фризери, козметичари, адвокати, стоматолози, администартивне и производне делатности, трговинске радње као и по један педијатар, преводилац, производња ТВ програма, архитекта, хостел, угоститељска радња, антикварница и играоница и др.

Директорка новосадске филијале Националне службе за запошљавање Татјана Видовић рекла је да је у 2017. години у Новом Саду смањена незапосленост за 17.5 %, да Град Нови Сад издваја највећа средства за мере запошљавања од свих локалних самоуправа и захвалила се градоначелнику на свему што ради на побољшавању услова за запошљавање што више људи.

Нови Сад, 6. септембар 2017. године