Дунавски парк

Најлепши новосадски парк са преко 250 биљних врста налази се у самом центру града, а простире се на 33.695 квадратних метара. Парк се налази под заштитом Републичког завода за заштиту природе.

Уређење земљишта за Дунавски парк започето је 1895. године на великој ливади где су се до тада одржавали велики годишњи вашари. Стога је и ледина на којој је почело уређење парка звала вашариште.

Најпре је уређен простор испред тадашње Судске палате – засејана је трава посађено дрвеће и направљене земљане стазе. Тај простор је од 1912. године почела да краси скулптура „Нимфе“, рад новосадског вајара Ђорђа Јовановића. У парку се налази и споменик Ђуре Јакшића, рад Јована Солдатовића, фигура Преподобног Сергија Радоњешког (поклон Друштва руско-српског пријатељства), биста Бранка Радичевића (рад Иванке Ацин), а 1992. године постављена је и биста Мирослава Антића, коју је израдио Павле Радовановић.

У централном делу парка налази се језеро са малим острвом у средини. Језеро се повремено порибљава. Језеро је генерално реконструисано 1978. године, када је у њега стављен пар лабудова и неколико патака.

Дунавски парк красе многобројне и ретке врсте дрвећа: лешника, платана, бреза, сребрне липе, дивљег кестена, јаблана, јела, чемпреса, туја, бора... У њему се налази и веома леп и редак пирамидални храст лужњак, који је стављен под заштиту. Парк украшава и велики број врста шибља: шимшира, жутике, јапанске дуње, црвеног дрена, клеке...

У сваком случају, Дунавски парк више од једног века одолева времену и представља праву оазу мира у центру Новог Сада. Он представља и један од заштитних знакова Новог Сада, незаобилазан и на разгледницама нашег града.