ДОДЕЉЕНИ СЕРТИФИКАТИ ПОЛАЗНИЦИМА ОБУКЕ О ХИГИЈЕНИ У ОБЈЕКТИМА ДРУШТВЕНЕ ИСХРАНЕ
Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват уручио је сертификате полазницима едукације „Стицање основних знања о хигијени хране и личној хигијени запослених у објектима друштвене исхране на територији Града Новог Сада у 2015. години“. Додели сертификата присуствовале су и координаторка пројекта доц. др Милка Поповић из Института за јавно здравље Војводине као и начелница Градске управе за здравство др Мила Уверић-Радовић.
Едукацијa je билa намењен запосленима у објектима друштвене исхране на територији Града Новог Сада који на радним местима у производњи или промету хране долазе у додир са храном у циљу побољшања хигијенских услова у овим објектима и спречавања настанка заразних болести које се преносе храном.
-Највредније што Град Нови Сад има јесу наша деца која похађају предшколске установе и школе, и са друге стране студенти о којима брине Завод за здравствену заштиту студената. Иако је хигијена на високом новоу, да би се спречиле евентуалне масовне инфекције које се нарочито преносе преко хране, неопходно је, а и Закон нас обавезује да сви они који долазе у додир са прометом животних намирница и раде са децом, примене најновија знања и технологије у дезинфекцији. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић подржао је овај пројекат који је Институт за јавно здравље Војводине врхунски одрадио, а том приликом око 180 запослених добило је најважнија знања које могу практично да примене - истакао је проф. др Золтан Хорват.
Координаторка пројекта доц. др Милка Поповић из Института за јавно здравље Војводине истакла је да су уз финансијску подршку Градске управе за здравство Града Новог Сада лекари специјалисти хигијене и епидемиологије Института за јавно здравље Војводине одржали шест дводневних едукација за стицање и обнову знања из ове области за око 180 полазника запослених у ПУ „Радосно детињство“ и у основним школама на територији Града Новог Сада.
- Закон о безбедности хране обавезује на стицање и периодичну обнову основних знања о хигијени хране и о личној хигијени у складу са Правилником о начину и програму за стицање основних знања о хигијени хране и личној хигијени. На свеобухватан начин смо покушали да остваримо основни циљ целе едукације а то је да се побољша ниво знања и да се побољша ниво хигијене који постоји у објектима друштвених средина Новог Сада – рекла је доц. др Милка Поповић и додала да су полазници овог семинара показали висок ниво знања на завршним тестовима.
Едукације су обухватиле укупно пет тематских области о хигијени просторија, хигијени хране, личној хигијени и заразним болестима, док је прописе у области безбедности хране полазницима семинара приближио стручни сарадник за нормативно-правне послове у Сектору за санитарни надзор Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.
Нови Сад, 10. фебруар 2016. године