Читај ми

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ПРОЈЕКАТ „EcoProfit NOVI SAD“

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и саветник у Амбасади Аустрије мр Волфганг Вагнер свечано су уручили награде представницима компанија које су учествовале у пројекту "ECOprofit Novi Сad 2011". Пројекат ECOProfit започет је пре 20 година у Грацу, а Град Нови Сад је први у Србији и региону препознао значај концепта одрживог пословања којим компаније поред остваривања профита минимизирају свој еколошки отисак.

- У сарадњи са Аустријском агенцијом за развој и конзорцијумом Денкштат укључили смо се у пројекат Екопрофит како бисмо мотивисали компаније, како из јавног тако и из приватног сектора, да функционишу по принципима одрживог пословања. Основни циљеви су да се постигну чистија производња и максимална енергетска ефикасност. Нови Сад намерава да оде и корак даље и да отпад почне да третира као извор енергије за функционисање виталних система, односно да Градску депонију прилагоди таквом концепту – нагласио је градоначелник Павличић.

У првом кругу реализације пројекта награђене су следеће компаније: ERSTE БАНКА а.д., DELHAIZE SERBIA д.о.о., VIP MOBILE, АД ДАНУБИУС, ЈКП "ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО", , ЈКП "НОВОСАДСКА ТОПЛАНА", "ЕЛЕКТРОВОЈВОДИНА" д.о.о., СЗР "АСТРА" и ХОТЕЛ "ВЕЛИКИ". Истовремено, 20 младих стручњака имало је прилику да, као практиканти у компанијама стекну теоријско и практично знање. На тај начин дата им је шанса не само да се лично усаврше, већ и да допринесу визији одрживог бизниса формирањем тржишта едукованих консултаната.

Током претходних 6 месеци представници компанија учествовали су у 6 групних радионица током којих су анализирани бројни аспекти еколошког пословања. Као финални резултат компаније су оствариле уштеде. Смањена је потрошња електричне и топлотне енергије, горива и воде. Најбољи показатељ ефикасности пројекта је остварена уштеда која на годишњем нивоу износи око 210 хиљада евра што је у просеку 21 хиљада евра по компанији.

Присутнима су се обратили и заменик амбасадора Аустрије мр Волфганг Вагнер, као и извршни директор Денкштата и пројектни менаџер пројекта EcoProfit Нови Сад Вилибалд Калтенбрунер који су честитали Граду Новом Саду на успешно реализованом пројекту. О важности заштите животне средине говорио је и прослављени спортиста који живи и ради у Новом Саду, а који често учествује у акцијама везаним за заштиту животне средине, одбојкаш Андрија Герић.

Нови Сад, 25. јануар 2012. године