Читај ми

„ДИГИТАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ НОВОГ САДА“

Јавни скуп поводом свечаног потписивања Споразума о сарадњи институција које су укључене у пројекат „Дигитализација културне баштине Новог Сада“ одржан је у Свечаној сали Градске куће у присуству помоћника министра културе и информисања Миладина Лукића и пoмoћника министрa за електронске комуникације, информатичко друштво и поштански саобраћај Небојше Васиљевића. Пројекат Дигитализација културне баштине Новог Сада део је дугорочног стратешког плана Града Новог Сада и као такав укључиће прикупљање и систематизацију већ дигитализоване грађе као и дигитализацију одабране грађе која чини културну баштину Новог Сада.

- Дигитализација културне баштине је изузетно значајна да би културна баштина добила своје право место у модерном информационом друштву што је свакако један од веома значајних приоритета стратегије развоја информационог друштва и уопште приоритета Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Дигитализација је важна како за очување културне баштине тако и за и њену доступност -  истакао је пoмoћник министрa за електронске комуникације, информатичко друштво и поштански саобраћај Небојша Васиљевић.

Током конференције предочена је визија и значај дигитализације културне баштине формирањем Платформе која може постати незаменљив извор информација, а која би била лако доступна и корисна грађанима Новог Сада, као и свима који Нови Сад посећују или у њему налазе пословни изазов. Платформа је представљена и кроз кратак видео спот који је дочарао њену употребну вредност и  мноштво опција за претраживање као што је дигитални архив, панораме Новог Сада, 3D интерактивни прикази Града, сервисне информације о саобраћају које ће бити обухваћене на једном месту итд.

- Информациона револуција je пред нас поставила низ изазова и низ прилика, а Нови Сад ће покушати да преузме лидерство у том пољу и кроз пројекат „Дигитализацијa културне баштине“ приближи оно што тренутно стоји у архивима, корисницима преко њихових мобилних уређаја  и интернета - рекао је да је директор Културног центра града Новог Сада др Андреј Фајгељ.

Амбасада САД подржала је овај пројекат, а шеф Kанцеларије за медије и културу Амбасаде САД у Србиjи Рајан Роландс истакао је да му је част  што амбасада САД подржава овај пројекат Града Новог Сада и да је веома важно да људи имају приступ култури преко интернета или других извора, јер је култура богатсво за све људе и најбоља опција је поделити то богатство са што већим бројем људи.

Стручни део програма наставља се данас у Градскoj куће са почетком у 16.30 часова, a уводно излагање „Стратегија успешне дигитализације кроз примере пројеката дигитализације у САД“ одржаће др Деана Маркум из ИТАКА консултантске организације за дигитализацију из САД, након чега ће уследити дискусија са присутним представницима укључених институција као и институција које требају да постану део овог пројекта.

Носиоци пројекта „Дигитализација културне баштине Новог Сада“ су Градска управа за културу, Културни центар Новог Сада и ЈКП Информатика, а први видљиви резултати пројекта „Дигитализација културне баштине Новог Сада“ биће доступни јавности до краја ове године.

Нови Сад, 19. септембар 2013. године