Читај ми

ДЕСЕТИ ХУМАНИТАРНИ КАМП НА ЛЕТЕНЦИ "I CAME TO PLAY"

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин присуствовао је спортско-хуманитарном догађају за младе и регионалној иницијативи за резолуцију конфликта "I Came to Play 2017" на Летенци. Спортско-хуманитарна организација „Play“ традиционално организује годишњи хуманитарни програм „I came to play“. Тај програм је бесплатан и има за циљ побољшање квалитета живота младих у региону, а кроз тренинге и предавања промовише вредности као што су толеранција, фер плеј, образовање, спречавање насиља у спорту, интегритет и представља одржив модел одговорне улоге спорта у друштву. 

- Задовољство ми је што сам у прилици да присуствујем овој манифестацији која се по десети пут одржава надомак Новог Сада, на прелепој Летенци. Важно је то што поред спортског, камп садржи и образовни програм где се млади уче вредностима као што су фер-плеј, мирно решавање спорова и заштита животне средине. Најбољи резултати се очигледно постижу кроз комбинацију спортских тренинга, утакмица и интерактивне наставе, јер то спаја младе људе из региона. Овогодишњим учесницима кампа, поред лепог боравка на Фрушкој гори и такмичарске среће, желим да израсту у праве људе, да не забораве све што стекну овде и да наставе да шире мисију мира, пријатељства и толеранције - рекао је Огњен Цвјетићанин и нагласио да ће та манифестација увек имати подршку Града Новог Сада.

Организатори су навели да већ десет година за редом окупљају око 150 младих из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Македоније, као и децу са посебним потребама и децу без родитеља, бројне познате тренере, активне и бивше спортисте и госте из иностранства који заједно учествују на десетодневном програму испуњеном интерактивном наставом, радионицама, вршњачким образовањем, предавањима и спортским тренинизима.

- У друштву оних који су препознали значај и стали иза визије нашег пројекта, поред Града Новог Сада и Покрајинске владе, су и представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, УНИЦЕФ-а, Кошаркашког савеза Србије, представници Загреба, Мостара, Тузле, Вуковара, Осијека, Љубљане, Бујановца, Олимпијских комитета Србије и Словеније, Компанија Бамби, Фруктал и Нектар, Универзитета Беркли из Калифорније, Уједињених Нација из Токија, Тромса из Норвешке и многих других – рекао је Михајло Делић из организације „Play“.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Патрик Дрид рекао је том приликом да Покрајинска влада планира реализацију капиталног пројекта на Летенци у наредне две до три године, а у питању је изградња нове спортске хале, хотела и више мултифункицоналних терена на отвореном, нагласивши да се очекује да наредне године почну радови.
Манифестацији је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Њ.Е. Кајл Скат, представници Кошаркашког савеза Србије, Олимпијског комитета, цивилног друштва и омладинских организација.

- Ово је камп спорта, али међународни камп разумевања. Деца долазе из крајева где су били конфликти у прошлости. Зато је ово сјајна прилика да упознају једни друге и да се преко спорта повежу за будућност, што је од велике важности за овај регион - рекао је амбасадор Кајл Скат.

Нови Сад, 1. август 2017. године