Читај ми

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА НИНГБО У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући делегацију Града Нингбо, Покрајине Џеђанг из Народне Републике Кине. На челу шесточлане кинеске делегације био је господин Чен Анпинг који је потпредседник Комитета Кинеске народне политичке консултативне конференције Нингбоа, док су остали чланови из Општинског комитета Нингбоа, из Бироа за образовање, као и из Инкубационог и иновативног сервиса центра Нингбоа.

Они су са градоначелником разговарали о могућностима јачања културне, образовне и економске сарадње између Града Новог Сада и Града Нингбо. На позив градоначелника тог кинеског града представници Новог Сада су средином 2015. године посетили Нингбо када је потписан Меморандум о разумевању између два града, у вези са успостављањем пријатељских односа и сарадње. Меморандум о разумевању као формални предуслов за успостављање тешње сарадње, тада је потписан и између Новосадског универзитета и Универзитета Нингбо.

У разговору, градоначелник Вучевић је најпре истакао дугогодишње искрено пријатељство народа Републике Србије и Народне Републике Кине, као и значај сарадње две земље у различитим областима, попут привреде, културе и образовања. Затим је госте упознао са активностима Града Новог Сада на домаћем и међународном плану, као и са недавно освојеним титулама Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019, а потом са општим карактеристикама и инвестиционим потенцијалима града.

Потпредседник Комитета Кинеске народне политичке консултативне конференције Нингбо Чен Анпинг се захвалио градоначелнику на срдачном пријему и истакао спремност за успостављање сарадње на многим пољима о којима су разговарали на састанку, а која су такође наведена у Меморандуму о сарадњи. Он је нагласио да је Нингбо један од највећих економских и трговинских центара у Кини, те да је управо у тим областима могућа сарадња. У току састанка поменуто је као веома значајно учење кинеског језика, сарадња на пољу туризма, примена информационих технологија у пољопривреди, као и размена искустава у функционисању Научно-технолошког парка који у Нингбоу постоји дуги низ година, док ће у Новом Саду почети са радом крајем ове године.

Закључено је да је обострана тежња да се настави са продубљивањем већ успостављеног пријатељства два града кроз међусобне посете и конкретне пројекте, као и то да се интензивирају активности везане за долазак кинеских компанија у Нови Сад, као један од градова у Србији са изузетно повољном инвестиционом климом.

Нови Сад, 28. мај 2019. године