Читај ми

ДЕЦА ИЗ ВРТИЋА „ЧУПЕРАК“ ПРИПРЕМАЛА ЗДРАВ ДОРУЧАК

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетио је вртић "Чуперак" где је одржана демонстрацијa припреме оброка по принципима правилне исхране. Храну за доручак, са децом из вртића припремили су студенти гастрономије Департмана за географију, туризам и угоститељство Природно-математичког факултета, по рецепту лекара, специјалиста хигијене из Института за јавно здравље Војводине.

- Иако сваког октобра, овом и другим акцијама традиционално стављамо акценат на правилну исхрану, веома је важно да деца током целе године свакодневно обраћају пажњу на то како се хране. Производи који садрже прекомерну количину соли или масноћа могу бити узрочници настанкa кардиоваскуларних болести, диабетеса и других обољења и зато морамо да их у најранијем животном добу научимо које су то намирнице добре за њихов правилан раст и развој и како да их комбинују  - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

Ова акција се реализује сваке године, у оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране“ коју спроводи Институт за јавно здравље Војводине, под покровитељством Градске управе за здравство. Према речима др Милке Поповић из Института, више генерација новосадске деце је на овај начин научило да спреми здрав оброк, а једна од најважнијих порука овогодишње кампање је „Унос масти“.

-Будући да постоји дилема које су масти добре, а које лоше и колико их је потребно унети, ове године смо се одлучили да обрадимо ту тему, али и да скренемо пажњу на то да је деци потребно обезбедити довољно енергије, али не превише, да би онa правилно раслa и развијалa се. У оквиру кампање организовали смо едукације за све оне који у оквиру вртића и основних школа долазе у контакт са храном, а направили смо и едукативни материјал за родитеље који су најважнији елеменат у овом процесу– истакла је др Милка Поповић.

Демонстрацији припреме оброка присуствовала је и в.д директора Предшколске установе „Радосно детињство“ Мирјана Ђурђев која је објаснила да ова установа у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине са великом пажњом саставља јеловник и континуирано врши контролу енергетске вредности, биолошке вредности, као и безбедности хране.

Нови Сад, 21. октобар 2015. године