Читај ми

ДАН СВЕТОГ САВЕ ОБЕЛЕЖЕН У ТЕМИШВАРУ СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ КОЈОЈ ЈЕ ПРИСУСТВАО ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је Свечаној академији у Темишвару поводом Дана Светог Саве као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића. Сваке године у организацији Савеза Срба у Румунији и уз подршку Генералног конзулата, у Румунској националној опери у Темишвару обележава се Дан Светог Саве одржавањем Свечане академије, уз одговарајући културно-уметнички програм уметника из Румуније (српска заједница) и Србије уз присуство високих званица из Републике Србије.

- Сваке године на овај дан славимо човека који нам је показао пут вере и добра, о чему треба да учимо, какви треба да будемо, и куда треба да идемо. Успомене, сећање, молитва и светосавље одржали су наш народ у временима када му је било најтеже. Историја постоји да би нас учила, али и да би нас упозоравала. Наши преци су ти који нас обавезују да се боримо за свој народ, за његов бољи живот, да јачамо веру, и градимо мирне снове, да помажемо браћи у невољи, да стремимо највишим људским и цивилизацијским вредностима које један народ може пред себе да постави – а то су вредности светосавља. Његови путеви морају да буду чисти и неукаљани, јер они су наша водиља, и за живот, и за будућност. Они су нас и довели вама данас, у Темишвар, некада српски град, сада град у којем имамо снажну и бројну заједницу. Матица вам је тако близу, а руке Србије широм отворене да вас пригрле, наше везе су чврсте, а путеви који нас повезују све модернији и сигурнији. Темишвар је најзначајнији културно – историјски центар Срба у Румунији, пријатељ и партнер Новог Сада као Европске престонице културе. Ви Срби из Темишвара сте у нашим срцима стално, и то сам дошао да вам поручим и у име нашег председника Александра Вучића. Србија је снажна колико смо ми спремни да себе дајемо за њу. Где год да је та наша Србија, у Темишвару, Будимпешти, Загребу, Њујорку, Сиднеју, Торонту, она мора да има дубоко утиснуте стопе Светог Саве. Јер српски народ живи под његовим очима, под очима које нас подсећају да никада не заборавимо ко смо, одакле смо, која нам је црква, и вера наша – рекао је градоначелник у својој поруци српској заједници у Румунији.

Овогодишња прослава Дана Светог Саве у Темишвару има посебан значај за српску заједницу у Румунији с обзиром на то да је ове године у парламенту те земље усвојен закон којим је 27. јануар - Дан Светог Саве проглашен за званични и законом признати празник у Румунији.

Нови Сад, 27. јануар 2020. године