Читај ми

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА КАО ДАТУМ КОЈИ СЕЋА И ОПОМИЊЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радoмировић положио венце на Спомен гробље у знак сећања на пaле бoрце Нaрoднooслoбoдилaчкoг рaтa од 1941. до 1945. гoдинe. Венце су том приликом положили и представници Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.

- Нећемо дозволити да сенка заборава падне на јунаштво и бесмртна дела наших предака,  знаних и незнаних јунака, који су извојевали слободу за наш град 23. октобра 1944. године. Са пуним поштовањем, ценећи њихове надљудске напоре и највећу могућу цену коју су платили, данас живимо и љубоморно чувамо оно што су нам оставили као њихов легат. Тај својеврсни  завет који су нам даровали, ми морамо да пренесемо данашњим генерацијама. Данас живимо у другим околностима, бијемо сасвим друге битке, суочавамо се са противником на глобалном нивоу, као што је корона вирус, али не заборављамо кроз шта су наша земља и наш град  пролазили средином 20. века. Сећајући се и славећи долазак слободе тог октобра 1944. године у Нови Сад, одајемо поштовање бројним жртвама и свесни смо да се те ствари, нажалост, могу поновити. Мир и слобода су непролазне људске вредности и предуслов сваког просперитета и напретка једног друштва. Хвала Првој бригади Копнене војске Србије, СУБНОР-у, као и Удружењу резервних војних старешина што су увек ту да заједно обележимо овај важан историјски датум - рекао је градоначелник Милош Вучевић додавши да се ови важни историјски датуми морају снажније чувати од заборава, јер се чини да људи под притиском свакодневице и услед убрзаног темпа живота, не поклањају довољно значаја и пажње сећању на датуме који обавезују и опомињу.

Представник Градског одбора СУБНОР-а Нови Сад Михајло Вујасин истакао је да та организација настоји да млађе генерације опомене да се мора чувати оно што су претходне створиле.

- Наши преци подарили су нам мир. Ми смо сви потомци бораца из претходних ратова, и треба да проносимо поруку мира и слободе даље. Порука за нове генерације је да уче много, јер ће само знањем ојачани ценити слободу и неће дозволити другима да је угрозе – нагласио је Вујасин.

Нови Сад, 23. октобар 2020. године