Читај ми

CINEMA CITY 2012.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствоваo je промоцији фестивала CINEMA CITY 2012. Фастивал се већ пету годину одржава у Новом Саду, и током свог кратког али веома динамичног живота, постао је један од најзначајнијих филмских фестивала у региону и додатно позиционирао Нови Сад као веома важан културни центар.

- У граду данас имамо неколико простора у којима могу да се приказују филмови, а коначно имамо и свој биоскоп. Постали смо власник Звезда филма, тако да нам следи сређивање још неколико локација, између осталих, и летњег биоскопа, који се налази практично у склопу Културног центра Новог Сада. Филмаска уметност је важан део живовта сваког од нас, и због тога је Град сваке године покровитељ овог фестивала – нагласио је градоначелник Павличић и пожелео организаторима успешан фестивал и много гледалаца.

Досадашња издања фестивала CINEMA CITY посетило је више од 300.000 посетилаца. Фестивал је био домаћин преко 250 премијера филмова из земље и света и угостио велики број веома значајних имена светског филма попут америчке глумице Џулијет Луис, мексичког сценаристе и редитеља Гиљерма Аријаге, добитника награде на фестивалу у Кану за најбољи сценарио 2005, Ленса Хамера победника престижног Санденс фестивала, Беки Пробс директорке Европског филмског маркета који се сваке године одржава у оквиру Берлинала.

Према речима директора фестивала Милоша Игњатовића овогодишње издање фестивала Cinema City обележиће посета борда Европске филмске академије, најзначајније филмске институције у Европи, чији је председник Вим Вендерс. Двадесет пет чланова борда и сарадника борда ће током три дана боравити у Новом Саду, имати званичан састанак Академије и сусрете са домаћим и регионалним филмским професионалцима. Ово је прва посета ЕФА нашој земљи. Гости фестивала ове године биће и кански победник Andreas Dreze, Laurence Herszbeger - генерални директор Forum des images (Француске Кинотеке), и многи други. Фестивал ће трајати осам дана и приказати близу 100 премијерних филмских остварења.
О значају фестивала између осталих говорили су и Урош Томић продуцент филма Тилвa Рош, редитељ Маја Милош и глумац Гордан Кичић као продуцент филма “Устаничка улица”.


Нови Сад, 25. април 2012. године