Читај ми

ЧИСТИ СЕ РЕЧНИ НАНОС НА НОВОСАДСКОМ ДУНАВЦУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са потпредседником Покрајинске владе Ђорђем Милићевићем обишао је радове на вађењу речног наноса на улазу у Дунавац, код тзв. „шпица“ новосадског купалишта „Штранд“, које изводи ЈВП „Воде Војводине“, а обиласку радова присуствовали су и директор тог предузећа Славко Врнџић, као и представници Војске Републике Србије.

Према речима Ђорђа Милићевића на тај проблем Покрајинској влади указала је Војска Србије, и хитно је дат налог надлежном предузећу да приступи радовима, како би Војска могла несметано да обавља своје задатке, али и да би грађанима било омогућено коришћење бродова и чамаца. Како се могло чути током обиласка, проблем је посебно изражен лети када је низак водостај и нанос омета речни саобраћај, односно наутички туризам.

- Ово је прилика и да обиђемо „Штранд“, најлепшу плажу на Дунаву по којој је Нови Сад познат. Како бисмо обезбедили што боље услове за бројне Новосађане и госте који ту лети бораве, ове године Град је издвојио 14 милиона динара за реконструкцију санитарних чворова. Међутим, све то треба посматрати у оквиру шире слике, изласка Новог Сада на обалу своје реке, а ту причамо о новим урабнистичко.- инвестиционим пројектима изузетно велике вредности. Морамо да искористимо потенцијале запуштених локалитета, као што је некадашње бродоградилиште, где ни после петнаестак година није исказано интересовање за том делатношћу. Зато треба да, попут Лондона, Ротердама и других градова, тај простор искористимо за пословно-стамбени комплекс, а верујем да ћемо почетком 2020. године започети реализацију те инвестиције, вредне преко 400 милиона евра. Намера је да добијемо праву, модерну марину, уређен Дунавац, а велико је интересовање инвеститора и за позицију где се данас налази касарна „Александар Берић“, седиште Речне флотиле. Уверен сам да ћемо постићи договор са Министарством одбране и Војском Србије да се нађе нова адреса за целу Прву бригаду, па тако и Речну флотилу. Дакле, на овом потезу можемо очекивати луксузно насеље, паркове, пословну зону, али ће завршну реч о томе како најбоље урбанистички уредити цео тај комплекс дати струка. У сваком случају, добро је што неко хоће да инвестира пола милијарде евра у Нови Сад – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

За вађење речног наноса на улазу у Дунавац, Покрајинска влада определила је седам милиона динара. Потребно је очистити 20 000 кубика муља, а рок за завршетак тих радова је средина маја, речено је током данашњег обиласка.

Нови Сад, 28. март 2019. године