Читај ми

ЧЕТРНАЕСТА ТРАДИЦИОНАЛНА БАЈРАМСКА СОФРА У НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац присуствоваo је четрнаестој Бајрамској софри, поводом свечаног обележавања Курбан бајрама, једног од највећих празника за исламске вернике. Манифестација „Улица отвореног срца - Бајрамска софра“, одржана је четвртог дана Курбан бајрама у пешачкој зони у Новом Саду, а том приликом послужени су специјалитети које су за све Новосађане припремили домаћини вечери, уз помоћ донатора.

- Вечерас je у Улици отвореног срца свима пуно срце, када традиционално, по четрнаести пут показујемо колико је Нови Сад велик и широк. Верујем да ће се Новосађани сложити да је Бајрамска софра у Новом Саду постала неизоставни део духа града и веома леп повод да пошаљемо слику мира, љубави, толеранције, суживота у мултиконфесионалности и мултинационалности у цео свет. Нови Сад се вечерас још једном потврђује као отворен град у којем  све националне и верске заједнице чувају свој идентитет, у којем за свакога има места, независно од тога којој националности припада и у којој се богомољи моли. Свим верницима честитам Курбан бајрам у жељи да увек чувамо ову слику Новог Сада – рекао је заменик градоначелника Црнобарац.

- Лепо је и лако бајрамовати у Новом Пазару, где су муслимани већинско становиштво, али ми смо посведочили вечерас како је једнако лепо бајрамске дане обележити у Новом Саду и како је лепо бити за бајрамском софром са Новосађанима вечерас. Ово није само „Улица отвореног срца“, ово је град отвореног срца и желимо да то тако и остане. Курбан бајрам нас позива да чувамо суштину људске бити, јер ако то успемо бићемо добронамерни и добри једни према другима, јер то је суштина Божије речи - рекао je реис Исламске заједнице Србије Сенад еф. Халитовић.

Присутнима се обратио и саветник председника Владе Републике Србије Предраг Рајић који је пренео поздраве председника Милоша Вучевића.
- Као градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је дванаест пута учествовао у Бајрамској софри и својим деловањем утицао да се подигне свест о значају интерконфесионалног и међуетничког дијалога у Новом Саду, јасно показујући да је овај град истинска Европска престоница културе и град у којем увек има места за све добронамерне људе. Посебно је важно послати ову слику заједништва и слоге, када знамо каквим притисцима је наша земља била изложена и да су светски моћници покушавали да нас заваде, али ми им са овог места поручујемо да нити су успели, нити ће успети – нагласио је Рајић.

Домаћин манифестације, муфтија србијански и војвођански Мухамед еф. Зиљкић се захвалио представницима локалне и покрајинске власти на подршци коју пружају у организацији ове манифестације, а посебно се захвалио Новосађанима који су дошли да увеличају ову свечаност.
- Ово је најлепша слика коју ми можемо да пошаљемо у свет у овим турбулентним временима, слика заједништва у којој показујемо како, без обзира на наше разлике, можемо да живимо у братској љубави, слози и хармонији – рекао је муфтија Зиљкић.

Свечаност су организовали Исламска заједница Србије - Мешихати србијански, санџачки и Муфтијство војвођанско, уз подршку  Удружења „Нур – светлост“, заједно са Градом Новим Садом, Културним центром Града Новог Сада, Владом АП Војводине и добротворима.

Нови Сад, 19. јун 2024. године