Читај ми

ЦЕНТРАЛНA КУХИЊA ПУ „РАДОСНО ДЕТИЊСТВО“ ПОЧЕЛА СА РАДОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем обишао је новоотворени објекат централне кухиње Предшколске установе „Радосно детињство“ који је по величини и намени један од највећих објеката у овом делу Европе, са преко 3.000м2. Градоначелник је том приликом изразио задовољство што новосадска предшколска установа има нови објекат са најмодернијом централном кухињом, вешерајем и пропратним логистичким садржајем који ће њено функционисање учинити ефикаснијим.

- Веома сам поносан што je „Радосно детињство“ као највећа установа на територији Града, са преко две хиљаде запослених, 16 хиљадa малишана и неколико десетина објеката коначно добила оно што је дуго чекала. Не бих да идем у историју и објашњавам са каквим смо се проблемима суочавали, а који се односе на незавршен и лош испланиран пројекат, судске спорове и дуговања. Овом приликом желим да се захвалим господину Мировићу и Покрајинској влади јер су нам они помогли да овај пројекат завршимо - изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

Он је додао да капацитети нове централне кухиње омогућавају да се дневно произведе 60 хиљада оброка и то по свим најсавременијим стандардима, будући да просторни и технички услови омогућавају припрему квалитетнијих оброка за децу, уз максималну контролу здравствене исправности.

-Кухиња има капацитет да пружа услугу и другим установама, као што су основне школе, приватни вртићи или геронтолошки центри, а поред тога планира се сарадња и са образовним системом, тако да ће ученици средње Економске или Хемијске школе овде моћи да долазе на праксу и да у стварној производњи упознају све процесе о којима уче. Време ће показати шта је још потребно урадити како би се додатно унапредили услови за рад запослених. Увидели смо да је потребан лифт за вешерај и то је нешто што планирамо да реализујемо у наредном периоду, али већ сада, у овим условима жене које раде у вешерају за три сата обаве ону количину посла за коју им је раније било потребно три дана – објаснио је Вучевић – Честитам запосленима, а верујем да ће васпитачице пре свега обрадовати вест о повећању плате. Ове године је и Град Нови Сад уплатио солидарну помоћ као знак подршке онима који се баве веома одговорним послом, чувањем наше деце. Мени је драго што су се и у том смислу ствари побољшале.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да тај пројекат представља пример постављања стандарда које Влада жели да пренесе и на друге области, у сарадњи са локалним самоуправама.

Према речима директорице „Радосног детињства“ Маријане Попов у новом објекту централне кухиње припремаће се још квалитетнији и разноврснији јеловници, а посебним линијама биће  омогућено да се задовоље потребе деце са алергијама или оне деце чија религија захтева другачији режим исхране.

Нови Сад, 16. септембар 2019. године