Читај ми

БОЉИ СТАНДАРД И УСЛОВИ ЛЕЧЕЊА У НОВОСАДСКИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

На конференцији за новинаре одржаној у Градској кући члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ у присуству директора Дома здравља Нови Сад др Животе Лазаревића, директора Апотеке Нови Сад др Душана Милошевића, директора Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад др Ненада Арацког, директора Завода за здравствену заштиту студената Нови Сад др Синише Симића и директора Завода за здравствену заштиту радника др Бранка Миличевића представио је резултате рада Градске управе за здравство у периоду од 2008. до 2012. године.

У циљу побољшања услова здравствене заштите у Дому здравља Нови Сад, адаптирани су објекти у Будисави, Футогу, Ковиљу, Каћу, Буковцу, Новим Лединцима, Степановићеву, у улицама Антона Чехова, Југ Богдана, Васе Стајића, Алмашкој и на Булевару Цара Лазара. Изграђени су и нови здравствени објекти. У Сремској Каменици је дограђено 440 м2 на постојећих 490 м2, у Шангају је адаптирано постојећих 154 м2 и изграђено нових 240м2. У децембру 2011. године започета је изградња здравственог објекта у Футогу површине 1200 м2. Дом здравља Нови Сад добио је 250 медицинских апарата, централну стерилизацију, 550 рачунара, 360 штампача, 18 сервера, дигиталну централу и 50 возила. Контакт центром, интерактивним веб сајтом и електронским картонима унапређени су канали комуникације са корисницима. Кроз кампању "Отворена врата Дома здравља" прегледано је преко 30 000 Новосађана.

Од пројеката Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад издвојена је кампања "Моје срце у товјим рукама", у оквиру које су постављени дефибрилатори на Железничкој станици, Штранду, у Градској кући, на СПЕНС-у, у холу Апелационог суда и на Лимандској пијаци, а купљена су и два апарата које користе медицински техничари Завода.
Као значајне активности Завода за здравствену заштиту радника издвојени су пројекти “Значај биолошког мониторинга као показатеља експозиције угљоводоницима нафте код становника насеља Шангај", који је реализован 2008. године и "Значај биолошког мониторинга, као показатеља загађења ваздуха, код становника насеља Шангај", који је завршен 2011. године.


Реконструисан је објекат Завода за здравствену заштиту студената, створени су бољи услови за одржавање хигијене, подигнут је ниво услуга који се пружа у тој амбуланти. У тој установи набављени су многобројни медицински апарати, уведен је видеонадзор, реконструисани су санитарни чворови, купљен је нови намештај и рачунарска опрема. Као најзначајнији пројекти ове установе издвојени су: "Превенција меланома код студената", што је довело до повећања броја студената који се јављају на превентивне прегледе, затим пројекат "Будимо здравији живимо срећније", "Кафе саветовалиште", "Пробудимо свест о здрављу", "Храном против анемије" и "Медији у промоцији здравља".


У Апотеци Нови Сад започето је са пројектом адаптације и типског опремања како би сви објекти добили нови визуелни идентитет. У објектима, где је то било потребно урађена је адаптација кровне конструкције, олука и расвете, a започета је и адаптација Галенске апотеке која је стигла до треће фазе.


Нови Сад, 26. април 2012. године