Читај ми

БЛИЗУ ХИЉАДУ МЛАДИХ МАЧЕВАЛАЦА НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ

Члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар и шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовали су конференцији за новинаре пoвoдoм Eврoпскoг првeнствa у мaчeвaњу зa кaдeтe и jуниoрe које Мачевалачки савез Србије организује у сарадњи са Владом Републике Србије и Градом Новим Садом.

На самом почетку конференције мaчeвaoци рeпрeзeнтaциje Рeпубликe Србиje прeзeнтoвaли су, крoз прaву бoрбу, oвaj oлимпиjски спoрт, а након тога представљен је комплетан спортски и пратећи програм Шампионата.

Члан Градског већа за спорт и омадину Предраг Свилар је рекао да је ово првенство из више разлога битно за Нови Сад.

-Град Нови Сад је стао иза ове кандидатуре и самог одржавања првенства. Сада већ постоји један континуитет одржавања Балканских, Европских и Светских првенстава у млађим категоријама у Новом Саду и са поносом можемо да кажемо да је наш град постао средиште, у овом делу Европе, првенстава која се тичу млађих категорија. Такође, мачевање је био један од спортова на првим олимпијским играма, а Нови Сад као град има дугу традицију мачевалачког спорта и време је да је са још већим жаром обогатимо – рекао је Предраг Свилар и изразио наду да ће након такмичења бити много деце заинтересовано за овај спорт.

Шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић истакао је да је после 2007. године, Нови Сад поново домаћин најбољим европским  мачеваоцима у кадетској и јуниорској категорији.

- Ми нисмо велесила у овом древном борилачком  спорту, али смо велесила у организацији највећих светских и европских такмичења, што смо и потврдили недавном организацијом два велика такмичења у рукомету за жене, Европског и Светског првенства. Нови Сад је одувек био, јесте и биће град спорта. Град срдачних и гостољубивих људи, који ће мачеваоце из Европе дочекати раширених руку и широког срца – нагласио је Петровић.

Извршни директор Шампионата Веселко Думитров рекао је да ће у току десет такмичарских дана, од 29. фебруара до 9. марта, близу 1000 такмичара из 44 земље Европе одмеравати снаге сваког дана у обе категорије кадета и јуниора. Према његовим речима, у великој сали Спенса, такмичиће се мушкарци и жене у сва три оружја (мач, флорет и сабља), како индивидуално, тако и екипно. Он је напоменуо и то да ће око 2500 гостију посетити Нови Сад током овог првенства што свакако доприноси и туристичкој промоцији како Града Новог Сада тако и државе Србије и захвалио се представницима Града на подршци приликом организације Шампионата.

Отварање Шампионата предвиђено је за понедељак, 29. фебруар у 18.30 часова у великој сали СПЦ „Војводина“, уз свечану церемонију а програм ће почети концертом Александар Дујин Оркестра. Након којег ће посетиоци имати прилику да виде свечано уношење застава земаља учесница на Шампионату, играни програм мачевања витезова, мускетара и чланова удружења мачевалаца Војводине.

Будући да је Град Нови Сад кандидат за Европску престоницу културе 2021. године, организатори су поред спортских – такмичарских активности укључили и уметничке, па ће тако од 1. до 5. марта бити организована ликовна колонија осам академских сликара. Након тих пет дана стварања, од 5. марта па све до краја Шампионата у источном холу СПЦ „Војводина“ биће организована продајна изложба радова од којих ће, у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада,  сва прикупљена средства бити донирана деци без родитељског старања.

Улаз на церемонију отварања као и на такмичења је бесплатан.

Нови Сад, 24. фебруар 2016. године