Читај ми

БЕСПЛАТНИ БАДЊАЦИ ПОДЕЉЕНИ НОВОСАЂАНИМА

ЈП „Национални парк Фрушка гора“ у сарадњи са заинтересованим општинама поделиће за божићне празнике грађанима преко 20 000 бесплатних бадњака припремљених сечом храста искључиво на оним површинама на којима је то по плану гајења предвиђено.

Традиционална акција реализује се како би били испоштовани обичаји уз истовремено очување екосистема и природних вредности најстаријег националног парка у Србији и јединог на територији Војводине. У центру Новог Сада, грађанима су бадњаке делили помоћник градоначелника Александар Петровић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић заједно са представницима Националног парка.

- Жеља нам је да Божић проведемо поштујући наше лепе обичаје, у кругу породица, здрави, добро расположени, али на овај начин скрећемо пажњу на то да није добро да се храст масовно и неконтролисано сече како би људи обезбедили бадњаке. Заштита природе је приоритет без конкуренције, јер на нама је да сачувамо планету и за себе и за генерације које тек долазе. Живимо у времену када је животна средина нарушена многим факторима и када цео свет сагледава начине да заустви негативне токове који угрожавају опстанак свих нас. Нека и то буде једна од божићних порука, да пазимо једни на друге, да се поштујемо и чинимо добро, али да исти такав однос имамо према свом природном окружењу – истакао је Далибор Рожић.

Према речима директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радослава Крунића, подела бесплатних бадњака такође је организована у Сремским Карловцима, Иригу, Сремској Митровици, Руми и у Шиду, а током ноћи између 5. и 6. јануара у раним јутарњим часовима за све оне који су се упутили у шуму припремљено је 5000 бадњака на територији Националног парка и то на Иришком венцу, Змајевцу, Црвеном Чоту, Лежимиру и код Рохаљ базе. Чуварска служба ЈП „Национални парк Фрушка гора“ заједно са полицијом ради у три смене како би се спречила свака недозвољена сеча храстових стабала.

Нови Сад, 6. јануар 2022. године