Читај ми

БЕСКОМПРОМИСНА БОРБА ЗА БЕЗБЕДНИЈИ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Слободан Јовановић одржали су конференцију за новинаре на којој је упућен јавни позив психолозима, психијатрима, криминолозима, правницима и свима осталима који су вољни да волонтерски помогну раду фондације "Марија Јовановић - ДЕТЕ" у Новом Саду, која се бави оштром и бескомпромисном борбом против педофилије. Доношење Закона о посебним мерама за спречавање кривичних дела против полне слободе према малолетницима - назван "Маријин закон" по пре три године силованој и убијеној девојчици из Новог Сада, иницирао је њен отац Слободан Јовановић

- Повод данашње конференције је апел Града Новог Сада и мој лични апел као градоначелника свим Новосађанима, пре свега младим људима који су завршили студије из области психологије, психијатрије, правних наука, криминологије и других сродних области, да се кроз волонтерски рад прикључе Фондацији „Марија Јовановић-Дете“ и дају свој допринос бескомпромисној борби против педофилије. Морам да изразим велику захвалност господину Слободану Јовановићу и искажем дивљење на његовој храбрости и упорности у целом овом пројекту, а сматрам да и сви ми можемо да помогнемо у тој борби. Ово је прилика да ми Новосађани покажемо колико смо солидарни међусобно и да се вођени правим вредностима, кроз волонтерски рад, без политичких обележја придружимо и помогнемо. Нажалост, ова кривична дела су се у нашем граду у неколико наврата понављала и зато је неопходно да превентивно делујемо. За допринос у раду ове Фондације која ће се борити за свако дете, интерес има цело друштво, јер је њена сврха борба за безбеднији Нови Сад и нашу децу – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Слободан Јовановић је саопштио да су уз помоћ градоначелника Милоша Вучевића и  друштвено одговорних компанија које послују на територији града отворене канцеларије Фондације „Марија Јовановић-Дете“ на првом спрату Аполо центра на Тргу слободе где сви заинетерсовани грађани могу да се пријаве за волонтрски рад и дају свој допринос раду Фондације.

- Фондација „Марија Јовановић-Дете“ има за трајни циљ бескомпромисну и оштру борбу против педофилије и доношење антипедофилског закона, а та борба је већ једним делом уродила плодом усвајањем Закона о посебним мерама за спречавање кривичних дела против полне слободе према малолетницима 8. априла у Скупштини Републике Србије. Ми не можемо сами, зато данас заједно упућујемо апел свима који желе да помогну, да нам се придруже и да заједно као одговорни људи помогнемо друштву у којем живимо. Фондација ће имати бројне акције, а једна од првих ће бити „Прекини тишину“ која за циљ има да се престане ћутати и почне причати о педофилији, о злу које постоји и против којег првенствено превентивно треба деловати – рекао је Слободан Јовановић.

Скупштина Србије усвојила је почетком априла "Маријин закон" који предвиђа да кривично дело педофилије не застарева, полицијски надзор за силоватеље и педофиле и након издржавања затворске казне, као и забрану приласка регистрованих педофила вртићима, школама и дечјим игралиштима и формирање ДНК базе података педофила. Сви заинтересовани да се прикључе раду Фондације „Марија Јовановић-Дете“ могу доћи лично у Аполо центар или писати на e-mail адресу Фондације marijajovanovicdete@gmail.com.

Нови Сад, 31. мај 2013. године