Читај ми

АПЕЛ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НА ГРАЂЕЊЕ КУЛТУРЕ ДИЈАЛОГА ПОВОДОМ РАЗВОЈА ТЗВ. КИНЕСКЕ ЧЕТВРТИ

Град Нови Сад ове године почиње са развојем девастираног простора некадашње фабрике „Петар Драпшин“, познатијег као Кинеска четврт. Разлози за то су многобројни, али свакако један од најважнијих је и реализација инфраструктурног пројекта под називом Youth Creative Polis, који је добио највеће оцене жирија и донео Новом Саду титуле Европске престонице културе 2021. и Омладинске престонице Европе 2019. године.

– Као што сам истакао на Дан победе, 9. маја, на конференцији Фондације „Нови Сад 2021“, ово је историјска шанса за Нови Сад и сада се поставља питање да ли смо ми спремни да се мењамо набоље и потврдимо, пре свега себи, а и Европи, да вредимо, умемо и можемо да стварамо нове вредности. Управо с тим у вези, за овај процес је важно да буде демократичан и партиципативан, отворен за сваког добронамерног Новосађанина, како бисмо изградили бољу будућност за генерације које долазе и показали да су нам оне највећа вредност због које желимо да идемо напред и стварамо нове могућности – изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У победничким апликацијама две кандидатуре локација тзв. Кинеске четврти је представљена као својеврсна кошница која ће бити испуњена организацијама које окупљају људе из културе и уметности, креативних индустрија и омладинског невладиног сектора. Идеја је била да се, кроз повезивање са културним и креативним ствараоцима, младима обезбеди запослење, али и могућност самозапошљавања, како би креирали нове вредности по којима ће Нови Сад бити препознатљив и ван граница наше земље, а будући Youth creative polis препознатљива туристичка микродестинација.

- Град Нови Сад се определио да уложи неколико милиона евра у простор који после ревитализације и развоја жели да уступи културним, уметничким и креативним радницима, као и омладинском сектору. Усвајањем Плана детаљне регулације тзв. Кинеска четврт је сачувана од даљег пропадања, уважавајући њен постојећи идентитет, како у архитектонском, тако и у суштинском смислу. Како бисмо спречили да се кроз различите интерпретације унапред говори шта ће се реализовати на тој атрактивној локацији, позивам целокупну јавност да се јавно, кроз културу дијалога, договори како бисмо сви заједно донели коначну одлуку о њеном даљем развоју. Ослањајући се на речено, апелујем на Управу за културу и Фондацију „Нови Сад 2021“ да буду својеврстан мост у том дијалогу са стручном, али и најширом јавношћу, како бих на основу тога, као градоначелник Новог Сада, а у складу са закључцима истраживања и јавних расправа, дванаестог септембра ове године донео и коначну одлуку о томе како ће овај простор бити унапређен – закључио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Нови Сад, 26. јун 2017. године