Читај ми

АМЕРИЧКИ КУТАК ПОЧЕО ДА РАДИ НА НОВОЈ АДРЕСИ

Амерички кутак у Новом Саду почео је да ради на новој адреси, у просторијама на Кеју жртава рације које се простиру на преко 200 м2. Отварању новог простора присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор САД у Србији Кајл Скат, као и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић. Амерички кутак је заједнички пројекат Амбасаде САД-а у Београду и Града Новог Сада, започет 6. октобра 2004. године. Чланство у Америчком кутку је бесплатно, а функционише као библиотека, информативно-едукативни центар и место окупљања грађана сличних интересовања.

- После 14 година успешног рада и одличних резултата Амерички кутак је заслужио да добије бољи и опремљенији простор, и заједничким залагањем успели смо да обезбедимо репрезентативне просторије каквих се не би постидео ни један град у Европи. Отварање овог места је у корелацији са обележавањем јубилеја дипломатских односа САД и Србије, али и заједничке победе у Првом светском рату. Важно је што су програми Кутка садржајни и мултидисциплинарно оријентисани и верујем да ће се даље развијати - истакао је Милош Вучевић и додао да је Нови Сад доказао да је отворен град, те да није чудно што га је реномирани туристички магазин позиционирао међу прве три дестинације које треба посетити наредне године.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да су путем рада Кутка Новосађани имали прилику да упознају америчку културу, као и да се са тог места шире идеје слободе, равноправности и културног стваралаштва, које су снажно уткане у дух и једног и другог народа.

Амбасадор Кајл Скат је нагласио да је Амерички кутак у Новом Саду један од најбољих на свету, да је изградио мрежу од 7000 чланова и постао место окупљања динамичних младих људи који унапређују себе и своје окружење.

Како се могло чути на отварању новог простора, неки од најуспешнијих програма које је Амерички кутак организовао су конверзацијски клубови, дечији кутак, конверзација за младе, пословни енглески, обуке писања пројеката, припреме за САТ испит, курс почетног енглеског за пензионере, као и летњи програм креативне библиотеке на новосадској плажи Штранд. Поред тога истакнуто је да Кутак промовише америчку културу путем изложби, промоција књига и пројекција филмова, а прославља и важне америчке празнике и спроводи бројне хуманитарне акције.

Нови простор на пролеће добија и башту, а омогућиће несметану реализацију више програма у исто време. Поред тога, локација ближа универзитетском кампусу одговараће студентима, који су циљна публика планираних програма. Простор је сада у потпуности прилагођен особама са инвалидитетом, обезбеђена су места за безбедно паркирање бицикала, а и даље су добродошли посетиоци са љубимцима.

Нови Сад, 29. новембар 2018. године