Читај ми

АМБАСАДОРКА Н.Р. КИНЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Њ. Е. Чен Бо. Том приликом саговорници су изразили задовољство због одличних односа Србије и Кине и успешних пројеката који се заједнички реализују, од којих су важни инфраструктурни подухвати актуелни управо у Новом Саду.

Градоначелник Вучевић је истакао да је Нови Сад град који настоји да испрати савремене тенденције развоја урбане средине која расте, те да у том смислу, партнерство са кинеским компанијама светског реномеа много значи. На састанку је констатовано да бројни споразуми о сарадњи на нивоу две државе, и суштинска међусобна подршка и разумевање, када је реч о важним политичким питањима, чине темељ на основу којег се сарадња конкретизује и у оквиру локалних самоуправа.

Градоначелник Вучевић подсетио је на то да је међу првим градовима побратимима Новог Сада кинески Чангчун, нагласивши да Нови Сад посебно вреднује међународну сарадњу и настоји да шири круг градова пријатеља из целог света. То је, према његовим речима, неопходно како би се стварало друштво које негује вредности толеранције и политике заједништва, као и кооперације за опште добро.

Званичници су нагласили да је међусобна подршка по питању територијалног интегритета и суверенитета, односно принципијелни, доследни став обе земље по том питању, стуб челичног, стратешког пријатељства Србије и Кине. Они су констатовали да је цео свет суочен са великим изазовима, али да је једини пут да се они превазиђу, политика мира и оријентација ка ономе што уједињује, а не раздваја.

Нови Сад, 4. август 2022. године