Читај ми

АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ БЕЛОРУСИЈЕ У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је амбасадора Републике Белорусије у Србији Њ.Е. господина Валерија Бриљова. Састанак је уприличен у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави, а разговору је присуствовао и почасни конзул Републике Белорусије у Новом Саду Драгољуб Швоња.

Саговорници су се осврнули на недавну посету делегације Града Новог Сада граду побратиму Гомељу поводом прославе 875 година од оснивања тог белоруског града. Градоначелник је том приликом истакао да већ четири године, у формалном смислу, траје пријатељство два града, а да народе првенствено везују заједничка историја и традиција.

У том контексту, амбасадор је предложио интензивирање сарадње, и то не само гомељског региона са Војводином, већ и градова у оквиру неке званичне манифестације са широким спектром активности. Градоначелник Вучевић је изразио спремност за партнерство Града у таквом подухвату и додао да би фокус вероватно био на промоцији културних одлика два народа, затим на зближавању омладине, јачању пословног амбијента, а све у сусрет 2019. години када Нови Сад постаје Омладинска престоница Европе и 2021. када ће бити Европска престоница културе.

Званичници су се сагласили да постоји велика жеља, али и озбиљна перспектива за даљи развој односа и да се очекује унапређење сарадње две земље, првенствено кроз јачање активности два побратимска града и реализацију заједничких пројеката у будућности.

Нови Сад, 25. септембар 2017. године