Читај ми

АМБАСАДОР ИРАНА ПОСЕТИО ГРАДСКУ КУЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примиo je у Градској кући амбасадора Исламске Републике Иран у Србији Њ.Е. Маџида Фахим Пура.

Градоначелник Вучевић му је пожелео срдачну добродошлицу и истакао да су претходних неколико година односи И.Р. Иран и Републике Србије знатно унапређени, као и сарадња амбасаде те земље са Градом Новим Садом. Он је посебно истакао сјајан учинак амбасадора Фахим Пура у представљању своје земље и похвалио рад амбасаде И.Р. Иран, која поседује јасну стратегију и прецизно одређене циљеве.

Амбасадор је изразио посебно задовољство што су Новосађани у више наврата имали прилику да се у оквиру разних догађаја одржаних у Новом Саду упознају са иранском традицијом, културом и обичајима, односно да се у непосредном контакту сусретну са иранском културном баштином. Саговорници су се сложили да ће на пољу културе сарадња у наредном периоду ићи само узлазном путањом, а захваљујући одличној комуникацији Амбасаде, Града и Иранског културног центра.

Градоначелник Милош Вучевић и амбасадор Њ.Е. Маџид Фахим Пур сагласили су се да постоје бројне могућности за унапређење сарадње на међурегионалном и међуградском нивоу две земље, као и да је важно да градови две земље континуално размењују искуства, како би се створила основа за реализацију конкретних пројеката.

Они су првенствено разматрали могућности сарадње у две области привреде, а то су пољопривреда и туризам. Градоначелник Вучевић је истакао да би учешће Ирана на Пољопривредном сајму у Новом Саду допринело много презентацији потенцијала те земље који су неспорни, а подржао је и иницијативу за конституисање конзорцијума пољопривредних предузећа за трговину пољопривредним производима у којем би се налазиле и новосадске компаније из те области. Градоначелник је поздравио и иницијативу највећег иранског туроператера који ради на довођењу заинтересованих иранских туриста у градове Србије, па тако и у Нови Сад.

Амбасадор и градоначелник су изразили очекивање да ће се плодна сарадња на свим пољима наставити и у будућности и закључили да је досадашњи развој односа две земље, као и Амбасаде и Града Новог Сада одличан.

Нови Сад, 26. фебруар 2016. године