Читај ми

АЛЕКСАНДРУ ЂУРИЧИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ''ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ''

Издавачка кућа ''Прометеј'' обележила је 29 година рада, а том приликом Александру Ђуричићу уручена је награда ''Дејан Медаковић'' за књигу Чуваркуће-удовице писаца, у издању издавачке куће ''Самиздат''. ''Прометеј'' је био ексклузивни Медаковићев издавач, а досадашњи лауреати награде која носи име великана од 2008. године до данас били су Момо Капор, Мидраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивој Станивук, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић Ђорђевић, Љубомир Симовић и Милисав Савић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је ''Прометеју'' 29. рођендан  нагласивши да та кућа готово три деценије промовише књижевну реч, негује традицију и нациoналну историјску баштину.

- Град Нови Сад и ''Прометеј'' су пријатељи и партнери, и драго ми је што смо заједнички успели да нађемо нови, бољи простор за њихов рад, где ће наставити да негују отворени дијалог и конкуренцију идеја. Заједно смо обележили 100 година од завршетка Првог светског рата и Присаједињења Војводине матици Србији, и све што је обележило тај период преточено је у речи и сачувано, између осталих, захваљујући и ''Прометеју''. Заједно се припремамо и за 2021. годину када ће Нови Сад бити Европска престоница културе и показати да смо Српска Атина и мултикултурална заједница која као таква фукционише вековима. Задатак пред свима нама је да млађима помогнемо да заволе књигу и писану реч, у времену доминације мас медија и виралне комуникације и да и њих укључимо у бробу за очување нашег језика и културе – нагласио је градоначелник Милош Вучевић и честитао добитнику престижне награде.

Александар Ђуричић рекао је да му је то прва награда, и да му је велика част што она носи име интелектуалне и моралне громаде какав је био Дејан Медаковић и захвалио се издавачкој кући што је установљењем тог признања продужила његов живот. 

Према речима Зорана Колунџије, претходна година је за ''Прометеј'' била веома значајна. Објављено је 15 нових наслова у Едицији Србија 1914-1918 , у сарадњи са Радио телевизијиом Србије, чиме се стигло до 63 књиге у њиховој библиотеци. Едиција ''Пречански Срби до слома Аустроугарске'' сада броји 15 значајних наслова, објављена је и едиција ''Српске војводе'' а у њој, као светска премијера, ''Сећања Франше Д'Епереа на Солунски фронт''.

Како се чуло на свечаности, ''Прометеј'' је добио бројна признања у протеклој години. На Међународном београдском сајму књига проглашени су за издавача године, на Нишком сајму књига такође су добили главну награду за укупну продукцију, а добитници су и награде за најбољег издавача у 2018. Библиотеке града Београда. Награду Александру Ђуричићу уручила је Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић која је истакла да ће Секретаријат за културу наставити да пружа подршку ''Прометеју'' као чувару наслеђа и културне традиције.

Нови Сад, 10. јануар 2019. године