Читај ми

АКТУЕЛНО СТАЊЕ У КУЛТУРИ НОВОГ САДА

На данашњој конференцији за новинаре помоћник градоначелника Владимир Копицл, члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ и заменик начелника Градске управе за културу Дејана Шранц представили су актуелно стање у култури града и најавили планове за наредни период.

Обраћајући се новинарима Андреј Бурсаћ рекао је да је из буџета града Новог Сада за финансирање културе у 2009. години издвојено 897 120 394 динара, што износи 6% укупног буџета града, напомињући да око 60 % укупних средстава Градске управе за културу одлази на финансирање рада 11 установа чији је оснивач град.

- Градска управа за културу, упркос економској кризи, у протеклој години започела је решавање важних проблема у овој области. Започета је реконструкција Културног центра, а када буде завршена Новосађани ће добити најсавременији простор за одржавање културно-уметничких догађаја и представљање различитих садржаја из области културе. Изузимањем „Арене“ из процеса приватизације највећи новосадски биоскоп остао је у власништву града, па ће захваљујући улагању приватног капитала у његову ревитализацију грађани ускоро моћи да гледају филмове у најбољим, савременим условима– закључио је Бурсаћ и најавио да ће већ почетком наредне године бити предузети конкретни кораци за обезбеђивање адекватног архива града.

На конференцији је речено да ће у 2010. години финансирање програма у области културе и уметности установа и организација према којима град не врши оснивачка права, међу којима су „Змејеве дечје игре“, „Бранково коло“, „Егзит“, „Музичка омладина града Новог Сада“, „Центар за културну анимацију“ и други, такође бити реализовани путем конкурса.

- У блиској будућности намеравамо да отваримо нове и ревитализујемо постојеће просторе намењене различитим културно уметничким садржајима. У циљу развијања сарадничких односа са свим заинтересованим културним организацијама за десетак дана организоваћемо јавну трибину о стању у култури града. То ће бити прилика да оснажимо дијалог и заједнички радимо на унапређивању положаја културе у Новом Саду- рекао је помоћник градоначелника Владимир Копицл и дадао да ће у наредном периоду Канцеларија за локални економски развој и Туристичка организација града Новог Сада пружати подршку пројектима у области културе, односно промоцији културног туризма.

Нови Сад, 2. децембар 2009. године