Читај ми

АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У БОРБИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Начелница Градске управе за здравство др Мила Уверић Радовић присуствовала је акцији "Бринем о здрављу, безбрижно живим" коју је организовао Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима са циљем да се развије свест код жена о неопходности превентивних прегледа у борби против рака дојке.

- Било је задовољство подржати ову акцију студената који су покренули иницијативу како би се  утицало на свест о важности превентивних прегледа. Значајно је што су предавању присуствовале скоро све узрасне групе људи, јер је важно почети са самопрегледом у раном добу и наставити са том навиком кроз све животне доби. Годинама у назад, Градска управа за здравство подржава превентивне активности везане за рак дојке преко Дома здравља, чији лекари долазе на позиве из Месних заједница и на трибинама континуирано едукују грађане Новог Сада како да утичу на здраве животне навике и да на правилан начин да изврше самопреглед дојке, како би се умањио ризик од настанка малигнитета - рекла је др Мила Уверић Радовић и подсетила на успех пројекта „Додир за миран сан“ у оквиру којег су захваљујући превентивним прегледима спашени многобројни животи жена са територије Града.

Иако је међународни месец борбе против рака дојке октобар, студенти Факултета за менаџмент су дошли на идеју да акцију спроведу у месецу новембру, јер сматрају да није довољан само један месец у години да се шири свест о неопходности превентивних прегледа, већ да то треба радити много чешће. У оквиру те акције, радиолог Института за онкологију Војводине доц. др Драгана Богдановић Стојановић одржала је предавање „Дијагноза добре прогнозе“, а затим су уследили и превентивни прегледи жена ултразвуком. 

Нови Сад, 26. октобар 2012. године