Читај ми

70 ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром зa рaд, зaпoшљaвaњe, бoрaчкa и сoциjaлнa питaњa Aлeксaндром Вулином присуствовао обележавању седам деценија од оснивања Удружења пензионера Града Новог Сада. Удружење пензионера Града Новог Сада је најстарија организација у граду, која окупља преко 15 000 пензионера (старачких, инвалидских, занатских и пољопривредних), сврстаних у 39 месних организација.
Председник Удружења и народни посланик Момо Чолаковић обратио се гостима рекавши да  та организација делује већ 70 година и да захвалност за тај дуги век трајања дугује свим генерацијама, које су још од 1946. године дале велики допринос у изградњи државе и Града Новог Сада, као и раду Удружења.

- У име Града Новог Сада честитам Удружењу пензионера велики јубилеј, седамдесету годишњицу постојања. Сматрам да се Град на својеврсан начин захвалио за сав њихов допринос доделом престижног градског признања, Октобарске награде за ову годину. То је признање за све пензионере у Новом Саду и за све оно што су учинили у свом радном веку, а уједно и доказ да у нашем граду постоји континуитет међугенерацијске солидарности. Тај дух ћемо и даље чувати и неговати, а као Град ћемо се трудити да Удружењу будемо прави партнер. Ми смо се већ много пута окупили око пројеката вођени заједничким циљевима, а желим да се у будућности још чешће срећемо и покрећемо нове акције које ће нашим пензионерима омогућити лагоднији живот – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар зa рaд, зaпoшљaвaњe, бoрaчкa и сoциjaлнa питaњa Aлeксaндар Вулин честитао је Удружењу јубилеј и истакао да су активности Удружења пензионера такве да њихови корисници могу дужи временски период да остану ван установа и институција, зато што им је омогућено да услуге које су им потребне, добију у близини свог дома и на тај начин могу дуго и срећно остати у њему. Он је такође истакао и то да је насиље над старијим особама тема којој се мора посветити пажња, а да је то најчешће, не само физичко, већ и психичко и економско насиље, као и занемаривање о чему се, како је оценио, у друштву ћути.

На свечаности је председник Удружења Момо Чолаковић доделио Повељу градоначелнику Милошу Вучевићу за допринос на унапређењу друштвеног положаја пензионера, као и признања другим појединцима, установама и активистима који су дали велики допринос раду и напретку Удружења. Најстаријим члановима Удружења уручени су пригодни поклони, и то госпођи Иди Сабо која има 101 годину, господину Стевану Мрнуштику који има 100 година и најстаријем брачном пару Радошевић Миљи и Душану из Будисаве који обележавају 70 година брачног заједништва.

Нови Сад, 26. октобар 2016. године