Читај ми

24. ЗДРАВСТВЕНО-ПРОМОТИВНА КАМПАЊА "НЕДЕЉА ЗДРАВИХ ЗУБА"

Црвени крст Новог Сада, уз подршку Градске управе за здравство у периоду од  24. до 30. марта организује здравствено - промотивну кампању "Недеља здравих зуба". Тим поводом одржана је  конференција за новинаре којој је присуствовао члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват, као и представници Института за јавно здравље Војводине, Клинике за стоматологију Нови Сад, Дома здравља „Нови Сад“, Клуба студената стоматологије, Предшколске установе „Радосно детињство“,  Медицинске школе „7. април“, Музеја града Новог Сада, Музеја Војводине и Покрајинског завода за заштиту природе који су представили активности у оквиру кампање.

- Град Нови Сад подржава ову традиционалну кампању, која је намењена првенствено деци предшколског узраста и нижих разреда основнe школe. Сматрам да је изузетно важно да они од најранијег узраста стекну здраве навике и сигуран сам да ће их „Недеља здравих зуба“ правилно усмерити и да ће им на адекватан начин пробудити свест о важности оралне хигијене - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

У оквиру 24. здравствено-промотивне кампање чији је мото "Изабери–здраве зубе", биће организован низ активности едукативног карактера. Плакат посвећен "Недељи здравих зуба" биће подељен свим објектима Предшколске установе "Радосно детињство" и основним школама са територије Новог Сада. Клуб студената стоматологије извешће позоришну представу за децу и организовати креативне радионице, а зубари Службе стоматолошке здравствене заштите Дома здравља „Нови Сад“ ће у овом периоду интензивирати редовне посете деци из вртића и оној која похађају ниже разреде основне школе, где ће спроводити едукацију о правилном прању зуба. Институт за јавно здравље Војводине је припремио едукативни материјал и организовао едукацију ученика Средње медицинске школе "7. април" на тему здравља и хигијене уста и зуба. Обучени ученици ће обићи заинтересоване основне школе и кроз креативне радионице унапредити знање деце из нижих разреда. Поред обуке младих едукатора и припреме едукативног материјала,  Институт за јавно здравље Војводине прати статистичке податке здравља деце, односно КЕП индекс који показује укупан број кариозних екстрахованих и пломбираних зуба код деце у 12. години. Представница Института др Оља Нићифоровић Шурковић истакла је да се већ дужи низ година бележи пад овог индекса што показује да удружено деловање надлежних организација у оваквим кампањама даје резултате.

У кампању "Недеља здравих зуба" укључиле су се и културне институције. Музеј града Новог Сада, Музеј Војводине и Покрајински завод за заштиту природе који ће организовати заједничку музејску радионицу о оралној хигијени.

Нови Сад, 20. март 2014. године