Читај ми

24. ЗАВИЧАЈНИ ЗБОР – КОСИДБА У БУКОВЦУ

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац посетио је 24. Завичајни збор – Косидбу у Буковцу, манифестацију коју традиционално организују Завичајно удружење „Мањача“ и Савез крајишких удружења, са циљем да се крајишка традиција и култура сачувају од заборава. Поред заменика градоначелника, 24. Завичајном збору присуствовала је и министарка за бригу о породици и демографију Републике Србије Милица Ђурђевић Стаменковски, саветник председника Републике Српске Немања Давидовић и бројне друге угледне званице.

- Са великом радошћу сам данас са вама, да проводимо време у дружењу на 24. Завичaјном збору – косидби. У славу присећања одакле долазимо и оживљавању обичаја, свих наших  презимена у епским песмама и историјским читанкама, свих ћуди и нарави које су обликовале многе просторе, па и ову равницу. У славу свих Срба и оваквих догађаја на којима се сабирамо, али прихватамо и волимо све вере и нације, поштујући себе и са поносом сву лепоту својих посебности дарујући културној ризници ових простора. У овом времену, потребна нам је мудрост заснована на историјском искуству, али и свакодневно охрабрење да научимо да поштујемо себе, како би боље разумели и поштовали друге. Да крајишки дух вечно настави да пламти, а завичајне успомене на многе српске земље - Босанску крајину, Бања Луку и Републику Српску- да никада не утихну! – рекао је Црнобарац и додао да Град Нови Сад негује и с поносом чува традицију разноликих завичајних удружења која чине његову богату културну матрицу.

У оквиру манифестације, током целог дана организују се спортско-витешке дисциплине као што су варизање, клисање, крмање, скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење штапом и конопцем, као и богат културно - забавни програм, традиционално такмичење у кошењу траве и трка коња.

- Свесрпски сабор 9. јуна није завршен, он је тек почео. Управо овакве активности, завичајни зборови и окупљања нашег народа у циљу чувања наших обичаја и идентитета је наставак и спровођење онога што је одлучено и што је усвојено на седници две Владе. Овакви догађаји временом добијају на тежини и значају, јер показују континуитет у саборовању нашег народа, а само када је сабран, наш народ је непобедив - истакла је министарка Ђурђевић Стаменковски.

Саветник председника Републике Српске Немања Давидовић је истакао да у Буковцу, Новом Саду и Војводини живе људи који већ 110 година долазе са простора Републике Српске, крајишких општина и Федерације Босне и Херцеговине и повезани су трајним, нераскидивим везама са простором са којег су потекли.

- Ако смо физички изгубили Крајину, као простор и завичај, сасвим је природно да је у нама појачан отпор и настојање да га духовно заштитимо у нашем другом завичају, што можемо учинити само сабирањем и евоцирањем обичаја и традиције – рекла је Ранка Срдић Милић испред организатора 24. Завичајног збора.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић такође је присуствовао Косидби у Буковцу нагласивши да је изузетно важно да српски народ буде јединствен и сабран, а да је Завичајни збор у Буковцу прави пример завичајног скупа који већ 24 године успешно чува крајишку културу.

- Када су Република Србија и Република Српска изложени великим искушењима и притисцима који угрожавају наш опстанак на овим просторима, најважнији су послови они који се тичу очувања нашег идентитета, културе, традиције и православне вере - закључио је Цицовић.

Нови Сад, 15. јун 2024. године