Читај ми

22. ЗАВИЧАЈНИ ЗБОР – КОСИДБА У БУКОВЦУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је 22. Завичајни збор – Косидбу у Буковцу, манифестацију коју традиционално организују Завичајно удружење „Мањача“ и Савез крајишких удружења, са циљем да се крајишка традиција и култура сачувају од заборава. Поред градоначелника Вучевића, 22. Завичајном збору присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин.

- Ни невреме није омело људе да се традиционално окупе на Завичајном збору, а Нови Сад још једном показује своју разноликост и богатство. Различитост треба да негујемо, а посебно српску културу, без обзира на то из којих смо крајева. Ми смо једна етничка групација и нико не може да нас раздвоји. Имамо много гостију из већински српских места из Федерације БиХ и Републике Српске. Верујем да ће бити веома динамично у такмичарском делу програма и да ћемо уживати у богатом културно-уметничком програму - рекао је градоначелник Вучевић.

У оквиру манифестације, током целог дана организују се спортско-витешке дисциплине као што су варизање, клисање, крмање, скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење штапом и конопцем, као и богат културно - забавни програм, традиционално такмичење у кошењу траве и трка коња.

- Српски свет се ствара и то тако што смо сложни, јединствени и јаки. Овде смо се окупили да бисмо певали своје песме и радовали се што смо заједно. Нови Сад припада сваком ко се у њему насмејао и заплакао, то је град свих, без обзира на то одакле су дошли и не треба никада да се делимо - истакао је министар Вулин.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић такође је присуствовао Косидби у Буковцу нагласивши да се путем таквих манифестација чувају везе са завичајима.

- Осам година подржавамо ову манифестацију која приказује културу и обичаје крајева из којих је народ дошао у Нови Сад. Само ако смо свесни свог националног идентитета, вере и писма моћи ћемо да градимо добру будућност. Овај догађај доприноси јачању сарадње Републике Српске и Србије, која је на највишем могућем нивоу – закључио је Цицовић.

Нови Сад, 25. јун 2022. године