Читај ми

20 ГОДИНА ПРЕВЕНЦИЈЕ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је свечаности којом је обележен јубилеј – 20 година превенције болести зависности у Граду Новом Саду. Том приликом, представницима Града и члановима Радног тела који су се протеклих 20 година бавили овом проблематиком додељене су захвалнице.

Градски одбор за превенцију злоупотребе психоактивних супстанци Града Новог Сада формиран је пре 20 година. Током две деценије континуиране и организоване превенције урађено је много тога што је сада постало стандард примарне, секундарне па и терцијалне превенције у нашој земљи. Некада Одбор, а данас Комисија за борбу против дрога Града Новог Сада је радила, а ради и сада као тим професионалаца из различитих друштвених сектора. Заједнички циљ је био да се направе програми који помажу заједници и појединцу, одржавају се и трају у континуитету, тако да је новосадски модел превенције постао парадигма превенције у Србији.

- Нажалост, у данашње време дрога је веома доступна и представља велику опасност. Ми већ 20 година водимо борбу заједно са врсним стручњацима како бисмо смањили утицај наркоманије у нашем граду. За то време успели смо да окупимо све секторе у граду - здравство, просвету, судство, црквену заједницу, Црвени крст, рехабилитационе центре и различите невладине организације са којима пуне две деценије успешно сарађујемо. Град Нови Сад сваке године издваја средства за активности на превенцији злоупотребе дрога, које путем пројеката, реализују како здравствене установе, тако и удружења. На овај начин, промовишу се здрави стилови живота младих без употребе дрога, врши се едукација школске деце и младих, родитеља, као и вршњачка едукација. Увек ћемо улагати значајна средства у све видове превенције, а она свакако представља мање улагање него оно за лечење и рехабилитацију једног зависника - изјавио је проф. др Золтан Хорват којем је уручена Захвалница поводом тога што је током свог мандата несебично и свесрдно помагао рад Комисије, пружајући јој велику подршку.

Захвалнице су добили и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, оснивач Градског одбора за превенцију злоупотребе психоактивних супстанци Града Новог Сада проф. др Никола Вучковић,  судија Мирослав Алимпић, заменик начелника Одељења криминалистичке полиције Остоја Јовишевић, психолог Основне школе „Жарко Зрењанин“ Маја Вуцеља, начелница Градске управе за здравство Мила Уверић-Радовић, председник Комисије за борбу против дрога проф. др Александри Дицков и организација Црвеног крста Града Новог Сада.

Проф. др Никола Вучковић рекао је да је најбитнија континуирана интерсекторска превенција злоупотребе психоактивних супстанци и да је Нови Сад јединствен по томе што један овакав програм траје 20 година.

- За то време едуковали смо неколико стотина хиљада деце, преко 50 хиљада одраслих, спровели смо низ акција у основним, средњим школама и у студентским домовима. Постигнути су значајни резултати у тих 20 година, јер смо успели да број разбојништава које су чинили наркомани у метадонском центру смањимо са 57% на 7%. Међутим, најважније је да је за тих 20 година број зависника од хероина смањен за две трећине у Новом Саду – рекао је проф. др Вучковић.

Истим поводом, члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је у Скупштини Града скупу представника релевантних институција, установа и организација који су поделили искуства у борби против болести зависности.

Нови Сад, 18. новембар 2015. године