Читај ми

17. KONTEH – САЈАМ ПОСЛОВНИХ МОГУЋНОСТИ И СТРУЧНИХ ПРАКСИ

Заменик градоначелника Игор Црнобарац присуствовао је конференцији за новинаре у Градској кући, на којој је најављен 17. Сajам пoслoвних мoгућнoсти и стручних прaкси – „КONTEH“ у организацији Удружења студената електротехнике Европе-Локални комитет Нови Сад (EESTEC LS).  Како је наведено на конференцији у Градској кући, ове године Сајам обухвата две целине – „Академске дане“ који се одржвајау у Научно-технолошком парку 6,8. и 9. марта и Сајам компанија који ће бити одржан на Факултету техничких наука 13. и 14. марта.
- Са задовољством подржавамо „KONTEH“ који младим и образованим људима пружа могућност да успоставе контакт са успешним компанијама где многи од њих касније остану да раде. Град Нови Сад такође својим мерама утиче на то да млади, по завршетку студија кроз стручну праксу и приправнички рад добију прву шансу. Oвај програм могу и личним искуством да препоручим, јер сам пре десетак година био корисник програма стручне праксе који ми је пружио прво драгоцено искуство у струци. Велики део укупних средстава Акционог плана за запошљавање опредељује се управо за те сврхе, а осим тога организују се и обуке за дефицитарна занимања као и  два Сајма запошљавања, захваљујући којем 30-40 посто младих, у периоду од три до шест месеци пронађе посао. Свакако да је једнако важно да је Нови Сад центар индустрије информационо-комуникационих технологија о чему сведочи не само постојање Пословног инкубатора, Научно технолошког парка, Војвођанског ИКТ кластера, Новосадског универзитета, него и чињеница да у Новом Саду према најновијим подацима послује чак преко хиљаду привредних друштава у овој области, међу којима се посебно свакако издвајају Schneider Electric, LEVI 9, Vega IT, RT-RK и друге. Такође, сведоци смо да је Град Нови Сад последњих десетак година био веома успешан у стварању квалитетних услова за пословање великих страних компанија које су отворила нова радна места као што су „Continental“, „Nidec“, „BMTS“ и многе друге – рекао је Црнобарац истакавши огроман допринос Факултета техничких наука у обезбеђивању младог, стручног и конкурентног кадра, позвао је пре свега студенте и дипломце да већ од сутра дођу на „Академске дане“ и рекао да ће Град наставити да подржава све активности и механизаме који поспешују предузетнички дух, запошљивост и запосленост младих.

О значају сајмова запошљавања и умрежавању студената у међународне организације, као и могућностима обука говорили су и в.д. декана Факултета техничких наука Борис Думнић и директор Научно-технолошког парка Небојша Дракулић, док је директор сектора енергетике и сервиса за област Југоисточне Европе компаније Schneider Electric Драгољуб Дамљановић, компаније која је и генерални спонзор овогодишњег „КОNTEH“-a, истакао да је потреба за младим, талентованим људима стална и да у овом тренутку ова компанија има 150 отворених радних места за дипломце којима би то било прво радно искуство.

Глaвна oргaнизaтoрка овогодишњег „КONTEH“-a Aња Маринковић рекла је да ће се ове године у оквиру Сајма представити 30 компанија из разних техничких области. Она је додала да Сајам омогућава и широк академски програм који за циљ има да пружи студентима и дипломцима прилику да се и лично усаврше како би се што боље припремили за свој будући професионални живот, као и да „КОNТЕH“ сваке године посети више од 15 000 студената. Више информација о Сајму могу се наћи на сајту https://www.konteh.org/

Нови Сад, 5. март 2024. године