Читај ми

150 ГОДИНА РОДА ИНЖИЊЕРИЈА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању Дана рода инжињерија Војске Републике Србије, односно 150 година рода инжињерија Војске Републике Србије, а догађају је присуствовао и министар одбране Републике Србије Братислав Гашић.

- Већ век и по род инжињерија Војске Србије ради за добробит нашег народа и помаже грађанима. Припадници тог рода свиме што су постигли, односно успешном реализацијом свих задатака, пружају велики допринос развоју и афирмацији инжињерије, али и директно помажу грађанима и својој земљи, на шта смо сви поносни. Честитам овај дан Војсци Србије и сигуран сам да ће примењујући своју стручност и храброст, као и дугогодишње искуство, наша Војска ићи само путем напретка кроз јачање свих својих капацитета - рекао је градоначелник Вучевић.

Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић рекао је да је историја рода инжињерија дуга 150 година исписана успесима, одлучношћу, патриотизмом, храброшћу и положеним жртвама њених припадника.

- Ово је дан када исказујемо захвалност и одајемо дужно поштовање генерацијама инжињераца који су последњих неколико деценија били први на бранику отаџбине, постижићи резултате вредне дивљења. Честитам им Дан рода и желим успех у оспособљавању, обучавању и одржавању беспрекорне исправности технике како би и у наредном периоду допринели изградњи оперативне способности Војске Србије – рекао је министар Гашић и нагласио да је повод за његов долазак у Нови Сад и финализација разговора у вези са војним објектима из мастер плана Војске Србије који ће бити предати Граду Новом Саду за сопствене потребе. Он је нагласио као значајну и данашњу доделу 70 станова припадницима Војске Србије чиме се потврђује да су за Министарство одбране материјални услови и сигурност припадника Војске Србије један од најзначајнијих приоритета. Министар одбране је одао признање и припадницима Финансијске службе за постигнуте резултате у претходне три године и рекао да њен рад треба да служи као пример како треба управљати буџетом свим осталим корисницама буџетских средстава.

Припадници рода инжињерије Војске Србије данас обележавају Дан рода - 6. новембар. Тога дана 1865. године у Кнежевини Србији донет је Закон о измени и допуни Закона о уређењу војске, из 1864. године, којим су понтонири и пионири издвојени из артиљерије и образовали посебан род - род инжињерије. Тако се од 6. новембра 1865. године инжињерија први пут појављује као самостални род војске, а као Дан инжињерије тај датум се у Војсци обележава од 1994. године.

Нови Сад, 6. новембар 2015. године