Читај ми

150 ГОДИНА ОД ПРЕСЕЉЕЊА МАТИЦЕ СРПСКЕ ИЗ ПЕШТЕ У НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конференцији за новинаре поводом обележавања 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад. Конференцији су присуствовали и председник Матице српске проф. др Драган Станић, као и покрајински секретар за културу и јавно информисање проф. др Славиша Грујић.

-Изузетна нам је част и поносни смо што је Град у прилици да заједно са Матицом српском и другим државним и покрајинским органима учествује у обележавању овог значајног датума за историју Новог Сада. Матица српска као најстарија књижевна, културна и научна институција у нашем народу, својим пресељењем у Нови Сад уткала је културни значај Новог Сада на националној мапи. Тиме је несумњиво дала атрибуте да Нови Сад буде проглашен „Српском Атином“, а то је оно што ми с поносом истичемо на сваком кораку. Свесни смо чињенице и одговорности, којим обезбеђујући опстанак Матице српске ми обезбеђујемо и нашу садашњост, али и наш развој у будућности – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да ће подршка Града поводом обележавања јубилеја бити велики допринос очувању статуса Новог Сада као центра културе који је пресудно важан за предстојећу кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да ће овај значајан јубилеј, важан за српску културу, Нови Сад, Војводину и целу Србију бити обележен на достојан и достојанствен начин. Манифестација обележавања 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад под називом „Век и по Матице српске у Српској Атини“ имаће четири сегмента и трајаће током читаве године. Изложба артефакта из пештанског и новосадског периода Матице српске биће приређена 3. априла у Матици српској и биће доступна публици целе године. Централни део прославе јубилеја биће Свечана академија у Српском народном позоришту 11. маја, односно на дан прве седнице Матице српске након пресељења. Трећи сегмент обележавања биће научни скуп о значају пресељења Матице српске у Нови Сад за развој националне културе и јачање српског националног бића у Јужној Угарској, као и низ манифестација, промоција књига, предавања и пратећег програма током целе године.

Матица српска основана је 1826. године у Будимпешти. Након 38 година, 1864. године, ова установа преселила се у Нови Сад, где се и данас налази. Пресељењем ове институције започела је културна ренесанса Срба на овим просторима, због чега је, између осталог, наш град добио назив „Српска Атина”.

Нови Сад, 31. март 2014. године