Čitaj mi

VUČEVIĆ SA AMBASADOROM NEMAČКE U GRADSКOJ КUĆI

Gradonačelnik Miloš Vučević primio je ambasadora Savezne Republike Nemačke NJ. E. Tomasa Šiba koji je u poseti Novom Sadu povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida.

Naime, proslavljajući taj jubilej, Ambasada SR Nemačke i kulturna stanica Svilara predstavljaju izložbu „Ranije je bilo sve drugačije“ koju čine fotografije dvojice nemačkih umetnika, Haralda Hausvalda i Morisa Vajsa, koji su zabeležili kamerama scene iz svakodnevice Istočne Nemačke osamdesetih godina i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

Gradonačelnik Vučević zahvalio se ambasadoru na poseti i izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog obeležavanja tako važnog istorijskog datuma i kulturne saradnje koja ga prati. On je naglasio da je zadatak Evropske prestonice kulture da promoviše međunarodnu saradnju i najviše ljudske i društvene vrednosti, pri tom animirajući širu javnost.

Oni su ocenili da je poruka rušenja Berlinskog zida univerzalna i da ukazuje na opasnost ekstremnih ideologija i jednoumlja. Sagovornici su se takođe osvrnuli na dobre i aktivne odnose pobratimskih gradova Novog Sada i Dortmunda, i ocenili da postoji pozitivna klima za unapređenje ekonomskih odnosa, te da Novi Sad postaje sve interesantnija investiciona destinacija za strane kompanije, što prepoznaje i nemačka privreda.

Novi Sad, 7. novembar 2019. godine